Vučić sa Embalom: Srbija će povećati svoje prisustvo u Africi

Predsednik Srbije se susreo sa predsednikom Gvineje Bisao

06.04.2023. 14:06
  • Podeli:
vučić gvineja bisao miloš milivojević tanjug-642eb4dd832e6.webp Foto: Miloš Milivojević Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu, gde sada ima svega 14 ambasada, od kojih je 12 funkcionalno.

Srbija će biti prisutnija na afričkom kontinentu

"Moraćemo da menjamo kompletnu strategiju i budemo neopredivo prisutniji na afričkom kontinentu", istakao je Vučić, u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Gvineje Bisao Umaroa Sisoko Embalom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

"Tako da ćemo obnoviti svoju politiku i pristupiti na drugačiji način i verujem da ćemo imati značajno veće prisustvo. I dogovorili smo kao što smo to uradili u Gani, u Akri pre izvesnog vremana, a tu ćemo morati da pojačamo rad ambasade, kao i u Nigeriji, otvorićemo i u Gvineji Bisao, da u tom regionu imamo i treću ambsadu, imajući  u vidu ugled predsednika Embaloa i njegovu želju da pomogne našoj zemlji", istakao je Vučić.

Idemo ka zbližavanju naših zemalja i naroda i verujem da mnogo toga možemo zajedno da učinimo, poručio je Vučić.

Razmena mišljenja o geopolitičkoj situaciji

Kaže da su razmenili na sastanku mišljenje o geopolitičkoj situaciji, kao i u Ukrajini i da su njihovi stavovi imali mnogo toga zajedničkog, čak i po pitanju sankcija.

Vučić je dodao da će se odazvati pozivu da poseti Gvineju Bisao u oktobru ili novembru.

Podsetio je da je ta zemlja stakla nezavisnost 1973. godine, a da je Srbija priznala 1975. i da će uskoro biti obeleženo 50 godina otada.

Verujem da možemo da imamo mjnogo bolju saradnju u budućnosti, kazao je Vučić i pozvao predsednika Gvijene Bisao da malo češće posećuje Beograd.

Napomenuo je da je Gvineja Bisao bogata rudom i mineralima i izrazio uverenje da će to iskoristi za dalji napredak.

"Od zemlje visoke nestabilnosti predsednik Embalo je napravio u zemlju visoke stabilnosti zato i uživa veliko poverenje svojih građana. Nadam se mnogo boljoj i većoj saradnji sa Srbijom", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da su on i predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo razgovarali o važnim pitanjima među kojima je očuvanje teritorijalnog integriteta.

Povećanje broja studenta iz Gvineje Bisao u Srbiji

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su razgovarali o važnim pitanjima, kao i da je dogovoreno povećanje broja studenata iz te afričke države koje će Srbija da stipendira.

"Oni će biti naši ambasadori, zavoleće Srbiju i na najbolje načine će predstavljati naše interese", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima ,dogovorena je i saradnja u borbi protiv terorizma, za koju je rekao da veruje da će biti podignuta na viši nivo.

"Dogovorili smo i saradnju u poljoprivredi, semenskoj industriji, zamolio sam ga da nam pomogne budući da je predsedavajući Ekovasa, da dobijemo podršku zemalja za Ekspo. To je i dobra prilika i promocija Srbije", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()