Vučić sa mađarskom predsednicom: Snažna podrška Srbiji za ulazak u EU

Predsednik Vučić se obratio medijima nakon sastanka sa mađarskom predsednicom Katalin Novak.

09.09.2022. 12:17
  • Podeli:
novak vucic vučić mađarska.jpg Foto: Miloš Milivojević Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ispred Palate Srbija svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak, koja je u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Govoreći na početku svog obraćanja, Vučić je zahvalio Mađarskoj, njenoj predsednici Katalin Novak, kao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, na saradnji sa Srbijom i razumevanju njenog položaja.

Predsednik je takođe istakao da je od januara do jula trgovinska razmena sa Mađarskom iznosila 2,2 milijarde evra i da je zabeležen najveći porast trgovinske razmene sa ovom zemljom.

"Razgovarali smo o svim pitanjima, i o energetici, infrastrukturnom povezivanju, investicijama u Vojvodini", rekao je predsednik Srbije.

"Želim da se zahvalim predsednici Novak što pruža svugde podršku evrointegracijama Srbije, kao i na razumevanju naših pokušaju da pronađemo kompromisno rešenje u razgovorima s Prištinom", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbiji je važno da taj bliski dijalog koji imamo s našim prijateljima nastavimo i radujem se susretu s Orbanom, prvo u Beogradu a posle i u Budimpešti.

"Hvala Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladišta, što ćemo zimu moći lakše i spokojnije da dočekamo, što ne bi mogli bez podrške predsednice Novak i premijera Orbana", dodao je Vučić.

Odnosi na nivou na kakvom nikad dosad nisu bili

Nakon predsednika Vučića, medijima se obratila predsednica Mađarske Katalin Novak.

"To što danas imamo ovakve dobre odnose između dve susedne zemlje se može činiti normalno, ali to što mađarska manjina može mirno živeti u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj, nije prirodno samo po sebi, za odnose između Mađarske i Srbije možemo zahvaliti predsedniku Vučiću, što dve zemlje imaju odnose kakve nikada pre nisu imali", istakla je presednica Mađarske.

Presednica Mađarske smatra da trenutni rat u Ukrajini neće uskoro završiti i da iako drugi kažu da rata u Evropi nikad dosad nije bilo, Novak je istakla da je ipak bilo rata u Evropi i to baš ovde na Balkanu, pre dve decenije. Rekla je i da je pred nama vreme izazova, što ste tiče rata u Ukrajini. Kao jednu od "opasnosti" istakla je talas migranata i zahvalila se Srbiji koja čini sve da ublaži pritisak migranata na mađarsku granicu, ističući da njihov cilj nisu Srbija i Mađarska već zemlje EU.

Govoreći o proširenju EU, Novak je rekla da je EU potrebna Srbija i da će Mađarska podržati priključenje Srbije EU. Novak je istakla i da su razgovarali o ekonomskim odnosima, rekavši da su ekonomski odnosi intezivni.

Nakon ovog sastanka, sledi susret presednice Mađarske sa premijerkom Brnabić, a potom i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12:15 sati u Palati Srbija, najavljeno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Novak bi trebalo i da se sastane liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, kao i da otvori Mađarski učiteljski fakultet u Subotici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()