Vučić sa srpskim olimpijcima: Napravili ste pobednike i prvake od svakog od nas

Srpski tim je na Olimpijskim igrama brojao je 115 sportista, koji su osvojili pet medalja

12.08.2024. 19:13
  • Podeli:
vucic oi-66ba444788fd6.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je večeras učesnike Olimpijskih igara i članove njihovih stručnih štabova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika na Andrićevom vencu.

Na prijemu su prisutni osvajači zlatne medalje, vaterpolisti i strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, zatim osvajačica srebrne medalje u tekvondou Aleksandra Perišić i bronzani košarkaši.

Predsednik će primiti i proslavljenog srpskog tenisera, osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, Novaka Đokovića, pre najavljenog dočeka srpskih olimpijaca u Beogradu, saznaje Tanjug.

Đoković će u Predsedništvo doći u pratnji Viktora Troickog, koji mu je bio trener na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Najbolji svetski teniser će se potom pridružiti dočeku olimpijaca na terasi Skupštine grada u 20 časova, potvrđeno je agenciji Tanjug.

Pored predsednika očekuje se da se na prijemu obrati i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Nikola Jakšić.

Nakon toga biće uručen poklon predsedniku Republike.

Vlada Srbije donela je na jučerašnoj sednici rešenja o dodeli novčane nagrade članovima muške vaterpolo reprezentacije Srbije u visini od po 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za osvojenu zlatnu medalju na Ol u Parizu, a isti iznos dodeljen je i njihovom treneru.

Za sportske rezultate - osvojenu srebrnu medalju u olimpijskoj disciplini tekvondo na Ol u Parizu sportistkinji Aleksandri Perišić i njenom treneru dodeljena je nagrada u iznosu od po 100.000 evra u dinarskoj vrednosti, dok je članovima muške košarkaške reprezentacije, prema rešenju Vlade Srbije, pripala nagrada u visini od po 60.000 evra u dinarskoj protivrednosti za osvojenu bronzanu medalju.

Isti iznos dodeljen je i treneru srpske košarkaške reprezentacije. 

Vlada Srbije donela je ranije rešenje o dodeli novčane nagrade od po 200.000 evra Novaku Đokoviću i njegovom treneru zbog osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Parizu.

Osvajačima olimpijskih medalja biće priređen svečani doček ispred Starog dvora u Beogradu u 20 časova, a građanima će se obratiti zlatni vaterpolisti i strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, a očekuje se potvrda osvajača zlatne medalje u tenisu Novaka Đokovića. 

Srpski tim je na Olimpijskim igrama brojao je 115 sportista, koji su osvojili pet medalja.

Srpski takmičari bili su prisutni i na svečanoj ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara sinoć u Parizu, na kojoj su zastavu nosili Arunovićeva i Mikec.

Vučić: Napravili ste pobednike i prvake od svakog od nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskim olimpijcima na pobedama i medaljama koje su osvojili u Parizu.

"Obavljati dužnost predsednika Srbije je najčasnija dužnost. Ponosan sam na to. Ima bezbroj problema, ali i ima i najlepših trenutaka koje nikada nećete zaboraviti Ovo je jedan od tih. Danas je najlakši posao an svetu da vam čestitam pobede i medalje i da vam zahvalim što ste taj svoj lični uspeh podelili sa svima nama, učinivši ga našim zajedničkim. Čitava jedna zemlja, njenih sedam miliona ljudi, ne samo da su osetili ponos, neizmernu radost, nego su se zahvaljujući vama popeli na sam vrh, onaj sa kojeg čitav svet pobeđen ne izgleda ni tako veliko, ni tako nedostižno. Ne samo tih sedam miliona, već i milioni ljudi u okruženju, rasejanju, od Republike Srpske, Crne Gore, do Amerike i Australije. Napravili ste prvake i pobednike od svakod od nas. Ubedili ste nas da možemo, učinili nas boljima, i od protivnika i od nas samih", rekao je Vučić.

Naglasio je da svaki građanin Srbije zahvaljujući sportistima nosi medalju, zna da je bolji od "drim tima" i zna da je na šljaci bolji od Alkaraza i Nadala, da je sa pištoljem brži od senke i da su biblijski potop preživeli samo oni sa barke i nešto Srba, vaterpolista...

Maljković: Srpskom sportu je potrebna rekonstrukcija

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković se obratio medijima.

"Bio je praznik srpskog sporta. Oni će videti šta su uradili tek kad izađu napolje. Tek kad narod kaže šta jesi ili nisi uradio. Mogli smo bolje, jesmo podbacili u nekim granama. Ima nelogičnosti u nekim disciplinama. Imali smo nesreće da su ukinuli karate, da se Topićeva i Španovićeva povrede, da je Šadrina drastično oštećena. Srbija mora da uradi rekonstrukciju sporta. Nekad je trener bio sinonim kluba. Od svih ovih momaka i devojaka, njih 29 nosi medalju, to je mnogo veliki uspeh za Srbiju, zbog veličine i finansijske moći. Svrstani smo u 15 posto zemalja u svetu u ukupnom bilansu. Moramo da gradimo domaće igrače, to mora da bude strategija. Puno nam novca odlazi na neke stvari, što ne bi smelo da se desi", rekao je predsednik OKS-a Maljković.

Jakšić: Hvala svima na podršci, pogotovo Novaku

Kapiten vaterpolo selekcije Srbije Nikola Jakšić zahvalio se narodu na podršci koju je selekcija imala tokom Igara.

"Drago mi je da ima toliko ljudi, a verujem da ćemo to videti kad izađemo na balkon. Selektor je preneo da ste svi bili uz nas kada nije išlo, a posebnu zahvalnost imamo prema Novaku Đokoviću. Njegova energija nam je mnogo pomogla da prebrodimo probleme koje smo imali. Još jednom hvala što ste bili uz nas od početka i nadam se da ćemo još imati prilike da vas ako Bog da ponovo obradujemo", zaključio je Jakšić.

Mikec uručio predsedniku poklon za kraj prijema

Srpski strelac Damir Mikec uručio je predsedniku Aleksandru Vučiću poklon - maskotu Olimpijskih igara u Parizu sa potpisima sportista. Prijem je gotov, sledi koktel, a onda i izlazak na balkon pred navijače...

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()