Vučić sa Zijade: Za Srbiju je značajno da se pitanje KiM i dalje razmatra u SBUN

UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, i zalaže se za poštovanje svih međunarodnih sporazuma, istakla je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN

16.01.2023. 13:25
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Karolina Zijade_Foto Tanjug Sava Radovanović-63c540da351ad.webp Foto: Sava / Radovanović

Za Srbiju je od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija, pre svega kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade i dodao da je nastavak angažmana UNMIK-a na KiM neophodan.

Vučić je istakao i da se Srbija dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kojom je uspostavljen i UNMIK. On je u razgovoru sa Zijade posebno naglasio da po pitanju sistemskog ugnjetavanja Srba i drugih nealbanaca izostaje "jasnija osuda destruktivne politike Prištine".

Zijade je rekla da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma. Vučić je, takođe, rekao da je nastavak angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.

"Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna", istakao je Vučić i izrazio nadu da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost.

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja, zaključio je predsednik Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()