Vučić: Šaljemo zahtev komandantu Kfora za raspoređivanje srpskih snaga na KiM

'Srbi na severu Kosova i Metohije su reagovali na hapšenje Dejana Pantića jer su shvatili da mogu da čekaju samo dan kada će neko da dođe po njih', istakao je predsednik Srbije

10.12.2022. 19:32
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Strahinja Acimović-6394cf5ec810b.webp Foto: Tanjug / Strahinja Acimović

"Usaglasili smo tekst kojim ćemo, u skladu sa Rezolucijom 1244, uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije na teritoriji KiM", izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odluka Vlade Srbije o tome će biti doneta u ponedeljak ili utorak, rekao je on, dodajući da je jasno da takav zahtev neće biti prihvaćen.

Vučić je rekao i da će Priština podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i da je uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kojima je zahvalio što pružaju podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnig integriteta. On je naglasio da samo suverne sržave mogu podneti zahtev za članstvo.

Predsedenik Srbije je najavio i da će u sledeći ponedeljak ili nedelju biti prikazane note zemalja koje su povukle priznanje samoproglašene nezavisnoti Kosova.

'Moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu'

Vučić kaže da će i Srbija i on  biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja  i poručuje da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

"Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN - nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to privhatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu", istakao je Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cela Srbija izloženi žestokim napadima i  pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i  najtežim mogućim pristicima.

"I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu prestavnici  Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu 'objasnili' kako moramo da se ponasamo i ako ne šta će da budu posledice", rekao je Vučić.

'Srbi shvatili da ih čeka hapšenje i zato su reagovali'

Srbi na severu Kosova i Metohije su reagovali na hapšenje Dejana Pantića jer su shvatili da mogu da čekaju samo dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki navodni svedok i da će završiti iza rešetaka, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

"Danas je na KiM uhapšen Dejan Pantić. Uhapsile su ga snage Kosovske policije (KPS). Otac je troje dece. On je do skora nosio uniformu KPS, a neki bi ljudi rekli 'neverovatna aktivnost albanskih policajaca'. Optužili su ga takozvani ministar unutrašnjih poslova Svečija i neki drugi za terorizam", objasnio je on.

Uhapšen je, preneo je, zbog događaja koji se dogodio kada je bio Samit u Tirani, kada su pokušali da upadnu i Opštinsku izbornu komisiju (OIK).

"Zamislite počinio je krivično delo terorizma, zato što živi u toj zgradi 'Tri solitera' u kojoj je OIK, a nosio je namirnice u svoj stan gde živi sa porodicom", objasnio je Vučić.

'Apsolutna bezobzirnost onih koji su akciju sproveli'

Preneo je da je razgovarao sa suprugom Dejana Pantića, Suzanom.

"Naše službe su veoma ozbiljno ispitale ceo slučaj. Razgovarao sam sa međunarodnim partnerima, ukazao na apsolutnu bezobzirnost onih koji su akciju sproveli, kojom su apsolutno ugrozili mir", istakao je on.

Vučić jenaglasio da se Pantić nalazi, u protivpravno, suprotno Brisleskom sporazumu i normama međunarodnog javnog prava i njihovim zakonima, u bazi, koja je na otetoj teritoriji Srba u Leposaviću.

"Na to su reagovali Srbi koji su shvatili da mogu samo čekaju dan kada će neko da dođe po njih, kada se pojavi neki svedok i da će zavrsisti iza rešetaka", objasnio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()