Vučić se obraća u četvrtak: Počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Planirani su i važni sastanci na kojima će glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji kao i dijalog Beograda i Prištine koji je poslednjim sastankom u Briselu zapao u ćorsokak

19.09.2023. 10:06
  • Podeli:
Tan2023-09-1815401622_1 skupština ujedinjene nacije AP PhotoRichard Drew-6508ad7993614.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Danas počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kome prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa još 140 svetskih lidera i predstavnika država. Prisutnima predsednik Vučić se obratiti, kako ranije najavljeno, u četvrtak.

Planirani su i važni sastanci na kojima će glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji kao i dijalog Beograda i Prištine koji je poslednjim sastankom u Briselu zapao u ćorsokak.

Vučić je već imao kraći susret sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je priredio prijem povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u UN.

U srpskoj delegaciji u Njujorku je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je tokom prvog dana, na marginama zasedanja, imao bilateralne sastanke sa šefovima diplomatija 18 država.

Najavljeni su i odvojeni susreti predsednika Vučića sa generalnim sekretarom UN Guterešom, ako i Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnim EU za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik će imati odvojene susrete sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guteresom, kao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić će prisustvovati i neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj, kao i tradicionalnom prijemu koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden sa prvom damom za svetske lidere koji su okupljeni na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Od važnih bilateralnih susreta najavljeni su susreti sa predsednicima Južne Koreje, Demokratske Republike Kongo, sa predsednicima Surinama i drugih zemalja Afrike i Azije. Mnoge od njih nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Tokom prvog dana zasedanja očekuje se obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji bi odmah nakon obraćanja trebalo da otputuje u Vašington na sastanak sa američkim predsednikom i gde bi posle trebalo ad se obrati članovima američkog Kongresa.

Inače, jedan od glavnih govornika i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, obratiće se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija već prvog dana, na otvaranju Generalne debate, i odmah nakon toga odlazi u Vašington, gde će razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom i članovima američkog Kongresa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()