Vučić se obratio posle govora u UN: Rekao bih da smo dobili još snažniju podršku Kine za Kosmet

Vučić je naveo da je razgovarao i predsednikom Irana o svim problemima kako na Bliskom Istoku, tako i u našem regionu

25.09.2024. 16:09
  • Podeli:
vučić izborna noć jadranka ilić tanjug-665cc7ce0852a.webp Foto: Jadranka Ilić Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se našoj javnosti iz Njujorka, gde je sinoć održao govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Imali smo mnogo važnih sastanaka, razgovarao sam sa više afričkih predsednika. Očekujem u februaru predsednika Angole, razgovarao sam sa predsednikom Sijera Leonea, DR Kongo bratski i prijateljski razgovor i verujem da ćemo ga ugostiti u našoj zemlji. Polako pravimo svoju, ne malu mrežu prijatelja, posebno na afričkom kontinentu, Karibima, Okeaniji. Nastaviću sa dodelom odlikovanja tim zemljama danas i sutra", rekao je Vučić.

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine u jednom istinskom prijateljskom razgovoru i zahvalan sam na čeličnom prijateljstvu i na podršci. Mislim da je Vang Ji bio vrlo rezolutan i vrlo jasan kada je u pitanju poštovanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije. One (poruke) su uvek jasne, ali rekao bih da je ovog puta to bilo za nijansu još snažnije kako se Vang Ji izjasnio po tom pitanju", rekao je Vučić novinarima.

Razgovor sa Ilonom Maskom

"Bili smo i na dodeljivanju nagrade koje deli "Atlantik kansl", i tu sam razgovarao sa Ilonom Maskom, čovek je znao sve o Srbiji i više nego što sam očekivao. Razgovarao sam i sa direktorom Amazona koji će da prošire akcije u Srbiji, i sada imam novi 'igvel'", naveo je Vučić.

Vučić je naveo da je razgovarao i predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom o svim problemima kako na Bliskom Istoku, tako i u našem regionu. 

"On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje", rekao je predsednik Srbije.

"Hvala im na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao što ćemo i mi uvek podržavati teritorijalni integritet svake međunarodno priznate zemlje, razume se i Irana. Razgovarali smo i o nekim drugim, ekonomskim temama. Jutros sam imao razgovor, po američkom vremenu, sa Lajčakom i rekao sam mu koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega, zbog rušenja svega onoga što je potpisano i prihvaćeno u Briselu 2013. Od policije na severu, do ukidanja dinara, pošte, nedozvoljavanja srpskoj robi iz centralne Srbije da uđe na Kosovo i Metohiju i uvek izmišljanja nekakvih razloga, u stvari sa jednim ciljem da se protera srpski narod sa KiM", rekao je Vučić.

Licemerje onih koji poštuju Povelju kada im odgovara

Vučić je izjavio i da je na zasedanju Generalne skupštine UN "nekukavički" govorio o licemerju i bezobzirnosti onih kojih koji otvoreno govore da ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244, da je gaze, a da je uvažavaju samo kada im to odgovara.

"Otvoreno vam kažu da ne poštuju Rezoluciju 1244, Povelju Ujedinjenih nacija,  jer oni su iznad Povelje, iznad Rezolucije 1244, jer oni su Bogovi, baš kao što sam i rekao u govoru. Jer oni su ti koji određuju sudbinu sveta. Jer oni su ti koji mogu da pogaze Povelju kada im odgovara, a oni su ti koji mogu i da kažu, e sad poštujte povelju, u slučaju Ukrajine, kada im to odgovara", rekao je Vučić.

On je, na pitanje novinara kakav je njegov odgovor na to što su su oni koji su priznali nezavisnost Kosova prestali da poštuju Rezoluciju 1244, rekao da je važno da se to zna i da je on govorio o tome.

"To je baš ta vrsta licemerija, ta vrsta laži,  ta vrsta bezobzirnosti na kojoj sam juče, čini mi se, "nekukavički" ukazao.  Oni samo to potvrđuju i samo potvrđuju koliko nemaju nikakvog političkog morala, koliko ga nikada nisu imali". 

Svi takvi ljudi, rekao je on, nemaju nikakve političke časti. 

Gutereš zna da smo u pravu

Predsednik je naveo i da generalni sekretar UN Antonio Gutereš zna da je Srbija u pravu kada ističe neophodnost poštovanja Povelje UN i normi međunarodnog javnog prava, samo što, kako je ocenio predsednik, on ne može to da kaže tako.

"Zna on to. To je pametan i obrazovan čovek i on to odlično zna. Zato ćete ga videti da nikada ne žuri i ne trči sa nekim izjavama, da se dodvorava ovim velikima sa zapada po tom pitanju. Naravno da je dobro to poznato, ali ne može on o tome da govori javno", rekao je Vučić u izjavi medijima u Njujorku, gde učestvuje u 79. zasedanju Generalne skupštine UN.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li je Gutereš, kada je u svom obraćanju na otvaranju debate u GS UN poručio da je vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, mislio na istu Povelju UN koju je Vučić spomenuo u svom sinoćnom govoru.

Bruka oko Aušvica

Vučić je ukazao da je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji je govorio pre Vučića, sve vreme pozivao na poštovanje teritorijalnog integriteta, celovitosti i na poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, ali samo kada su Rusi i Ukrajinci u pitanju, a ne i Srbija.

"A kada su Srbi u pitanju, onda 'pa koga briga?' Njih to ne interesuje, to jeste suština, dakle vi morate da razumete. Vi ćete sada da imate obeležavanje oslobođenja Aušvic Birkenau koncentracionog logora. Oni koji su oslobodili Aušvic Birkenau, to su Rusi, neće biti pozvani. Pretpostavljam da će oni koji su stvorili logor biti pozvani", primetio je Vučić.

Kako je rekao, najsmešnije mu je kada vidi da se neki ministar iz Federacije BIH slika sa zastavama BIH i tzv. Kosova, pa onda zameraju Republici Srpskoj da krši Povelju UN.

"A onda odu i kažu Republici Srpskoj - 'hoćete secesionističke zahteve, hoćete protiv Povelje UN?' A to što oni idu protiv Povelje UN, baš ih briga. I tako to stalno ide, tako to stalno gledate. Zato što im se može, jer svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija u Evropi živi geografski, kulturološki, delimično istorijski i da, u skladu sa tim, mora da se ponaša.

"Moramo da se ponašamo u sladu sa našim ekonomskim interesima, jer ekonomija je ključna stvar. Zato sam ja srećan kad idem na ovakve skupove o kojima vam govorim... Ali vam je jasno da ćemo doći bukvalno do svakoga na svetu, jer Srbija postaje prepoznatljiva na toj međunarodnoj mapi", zaključio je Vučić.

"Svi imaju plan za pobedu Ukrajine, ali niko nije rekao kad i kako"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom poruka svetskih lidera na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da je pažljivo slušao govore svetskih lidera da UN treba da budu mesto dijaloga, kao i da posle jučerašnjeg dana više nema nade.

"Mogli ste da vidite predsednika Erdogana, zahteve za priznanje Severnog Kipra, predsednik Bajden je rekao da želi mir, ali nije rečeno kako, pod kojim uslovima i na koji način. Svi imaju plan za pobedu Ukrajine, samo još niko nije rekao kad i kako", rekao je je Vučić novinarima u Njujorku i dodao da su svetu potrebne velike promene.

On je istakao da su se UN pretvorile u navijački tabor, jer pojedini dobijaju aplauz, dok drugi, kako je rekao, ne dobijaju ništa. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()