Vučić: Skladišta puna gasa, suprostavićemo se ilegalnim migracijama

'Ključno pitanje da li će kompanije u Srbiji moći da izdrže ovu krizu, zbog čega ih država 'drži' na niskoj ceni gasa i struje, kako bi preživeli na tržištu i kako ne bi ispali iz lanca snabdevanja'

03.10.2022. 20:25
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Viktor Orban_Karl Nehamer_Foto Reuters-1664821324629.webp Foto: Reuters

Naše skladište u Mađarskoj je napunjeno sa oko 380 miliona kubnih metara gasa,a puno je i skladište u Banatskom dvoru, izjavio je večeras Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanaka u okviru trilateralnog Samita u Budimpešti, na kome su učestvovali mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer.

"Zamolio sam da nas puste da ne punimo skladište u Mađarskoj do 500 miliona, zbog para, da bismo sačuvali deo novca, jer je taj gas skup. To nije onaj gas koji dobijamo od Rusije po 400 dolara", objasnio je Vučić u izjavi novinarima, posle sastanka sa premijerima Majdarske i Austrije Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom.

Skladište u Banatskom dvoru je napunjeno sa 276 do 280 miliona kubnih metara gasa, zavisi od dana do dana, odnosno ono je do "čepa puno".

"Računajte 660 miliona kubnih metara gasa ima Srbija. Moći ćemo da povlačimo šest miliona maksimalno dnevno iz Mađarske, i četiri miliona kubnih metara iz Banatskog dvora, što je 10 miliona dnevno. To nije dovoljno za stoprocentnu potrošnju samo u tri zimska meseca, ali svakako to pokriva značajn deo, 70 odsto potrošnje pokriva", rekao je Vučić.

Ključno pitanje da li će kompanije u Srbiji moći da izdrže ovu krizu, zbog čega ih država "drži" na niskoj ceni gasa i struje, kako bi preživeli na tržištu i kako ne bi ispali iz lanca snabdevanja.

Srbija nema nikakve veze sa NIS-om u Rumuniji

Aleksadndar Vučić kaže da današnji pretres prostorija NIS-a u Rumuniji nema nikakve veze sa Srbijom i da će od rumunske strane tražiti inforamcije o tom slučaju.

"Ovo nema veze s ratom za energetne, nego sa političko- špijunskim ratom. Da bi dodatno mogli da se disciplinuju neki za koje se smatra da su neposlušni, a pri tome ne isključujem mogućnost realne krivice NIS-a, ali se nisam time bavio. Znam da nema srpskih državljanja, to je u ruskom vlasništvu i tražićemo od rumunskih prijatelja informacije", rekao je Vučić komentarišući današnji pretres u Rumuniji.

On je objasio je da je NIS, u kome je većinsko rusko vlasništvo, kupovao svoje ćerke komapinije u Bugarskoj, Rumuniji i u BiH i da Srbija s tim nema ništa.

Vučić je istakao je da javni dug Srbije u odnosu na BDP uopšte ne raste, dodajući da nije problem da li je naš dug 30 ili 31 milijardu, ako je BDP duplo veći nego što je bio.

Razgovori o važnim investicijama

"Razgovarali smo o važnim investicijama koje treba da obuhvate ceo Balkan, istakao je Vučić. Mnogo ćemo da uložimo u energetsku infrastrukturu u godinama pred nama, poručio je on.

"Oko mnogo važnih stvari smo razgovarali, i u tim projektima treba da učestvuje više zemalja, i Otvorenog Balkana, i Mađarska i drugi", rekao je Vučić dodajući da se razgovaralo o uvezivanju energetske mreže, tako da Mađarska postane deo vlasništva naše, a mi njihove mreže, što podrazumeva i vlasništvo u nuklearkama Pakš 1 i 2.

"Da platimo da budemo suvlasnici, da računamo i na taj deo električne energije za zemlju, što bi mnogo značilo. Samo da obezbedimo finansije, i da vidimo kako da to regulišemo, jer nije na našoj teritoriji. Ovo bi bilo najjednostavnije rešenje za nas. A, onda da vidimo da li možemo da radimo sa malim modularnim elektranama. O svemu tome moramo da razmišljamo", rekao je Vučić.

'Osiguraćemo bezbednost i na jugu i severu'

Srbija, Mađarska i Austrija će se suprostaviti ilegalnim migracijama, izjavio je Vučić uveren da će tri zemlje uspešno osigurati bolju i bezbednosnu situaciju za građane na jugu i severu zemlje.

"Dogovorili smo kako i na koji način da se suprostavljamo ilegalnim migracijama. Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo bolju i bezbednosnu, i svaku drugu situaciju za naše ljude na jugu i severu zemlje, u Preševu, Bujanovcu, Kanjiži, Somboru,...", rekao je on.

Mnogo tehničkih detalja dogovora treba da se razradi, zbog čega će naredne nedelje timovi tri zemlje raditi na tome, nakon čega će se staviti neka vrsta političkog pečata i krenuti u akciju.

Prema Vučićevim rečima, građani za sada nemaju  nemaju razloga za brigu, iako mnogo teža vremena tek dolaze.

"Plašim se da sve što smo radili teško i naporno, za šest meseci, ne našom krivicom već nekih koji misle da ratuju i sankcijama rešavaju probleme, možemo sve da izgubimo. Ključna borba biće da vidimo šta je to što možemo da sačuvamo, pre svega nisku cenu struje i gasa, posebno za kompanije, da ne izgube mesto u proizvođačkom lancu, da nam ne dođu neki drugi", istakao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()