Vučić: Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao zemlja koja sama donosi odluke

Predsdnik Srbije razogavarao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, članom Delegacije Evropskog parlamenta Matjažom Nemecom i specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom

30.09.2022. 13:12
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Vladimir Bilčik_Foto Tanjug Rade Prelić-1664535678011.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za  Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom.

"Imao sam otvoren i iskren razgovor sa Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom o svim važnim i teškim pitanjima, oko kojih nismo uvek saglasni, a poslanici Evropskog parlamenta su me obavestili o raspoloženju u Briselu kada je u pitanju politika naše zemlje", napisao je Vučić na Instagramu.

Naveo je da je ponovio dobro poznate pozicije Srbije u pogledu brojnih izazova koji stoje ne samo pred našom zemljom, već i pred celim regionom i EU, ali i u globalnoj političkoj areni.

"Srbija ostaje na EU putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa", istakao je Vučić.

Srbije za dodatno povezivanja i ekonomsku saradnju u regionu

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji u regionu, predsednik Srbije je danas i sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.

Vučić je ponovio stav i poziciju Srbije u pogledu svih pitanja na Zapadnom Balkanu ističući da se naša zemlja zalaže za dodatno unapređenje međusobnog povezivanja i ekonomske saradnje u regionu.

Srbija nastavlja sa politikom odgovornog pristupa svim regionalnim pitanjima, jer je to najbolji put za očuvanje stabilnosti i napredak celog regiona, naglasio je on.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na pripreme dokumenata i značaj samog sastanka u okviru Berlinskog procesa, kao i na ostvarivanje prava na četiri slobode - slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

Vučić je ponovio da se Srbija posvećena političkom dijalogu kao primarnom načinu rešavanja svih izazova na Balkanu, ali da će nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet uz dosledno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava.

Srbija ceni i podržava Berlinski proces, kao format koji na konkretan način daje podstrek evrointegracijama Zapadnog Balkana, istakao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()