Vučić: Srbija potpisuje prvi ugovor sa UAE o kupovini dronova samoubica

U Emiratima se na jednom mestu okupilo više od 1350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 350 visokih delegacija iz celog sveta.

21.02.2023. 10:37
  • Podeli:
zajed vučić rade prelić tanju-63f490669e1b5.webp Foto: Rade Prelić Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u radnoj poseti UAE, najavio je da će u roku od 48 sati biti potpisan prvi ugovor sa UAE o kupovini dronova samoubica, koji će se vrlo brzo naći u Srbiji.

Uskoro bi trebalo da krene i proizvodnja

"To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije", rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju.

Istakao je da "vojska nije igračka" i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Vučić je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je izazovan period pred nama.

"Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno  je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora", rekao je Vučić.

Prema predsednikovim rečima, UAE su zadovoljni sa našim razvojnim projektima. Vučić je i najavio sastanak sa ministrom spoljnih poslova Emirata.

Predsednik Srbije je dodao, komentarišući srpsku namensku proizvodnju da 30 odsto svega proizvedenog mora da ostane u Srbiji.

"Mi moramo biti zaštićeni, naša vojska mora da ima prioritet",  istakao je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da je ogromna potražnja i da naša namenska industrija sada, i u budućnosti može da proda doslovno sve jer je ogromna potražnja za granatama, minama, za svime što ima eksplozivno punjenje. Pomenuo je i Malog Miloša koji će uskoro biti i lakši, a za kog postoji ogromno interesovanje.

On je istakao da će plata u odbrambenoj industriji rasti jer svi hoće da ratuju i svi se spremaju za rat, tako da sve što proizvedemo možemo da prodamo.

Vučić je ocenio da Evropu na jesen očekuje nestašica lekova, kao i da će energetska situacija biti loša, ali da u Srbiji neće ništa da fali.

"Moramo da se snalazimo i borimo za našu zemlju i da budemo sve jači jer su oko nas svi sve jači", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je danas na štandu dočekao njegovo Visočanstvo šeika Muhameda Bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE, kome je predstavio šta je sve izloženo na srpskom štandu.

Poseta šeika bin Zajeda al Nahjana srpskom štandu

Na štandu Srbije predstavljeno je više domaćih kompanija iz odbrambene i namenske industrije, koje predvodi generator domaće odbrambene industrije,  "Yugoimport -SDPR".

Izložene su makete opreme i oružja domaće proizvodnje, među kojima su makete oklopnog vozila "Lazar", "Lazar 3 ", "Miloš", " Miloš 2", višecevni raketni sistem "Tamnava", samohodna haubica "Nora", pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog  kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. 

Posle prikaza maketa, održan je i sastanak sa šeikom Bin zajedom, kojem su prisustvovali predsednik Vucić i predstavnici ministarstva odbrane.
U obilasku štanda bili su ministar odbrane Milosa Vučević, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, amabsador UAE u Beogradu Mubarak al Daheri, predstavnici kompanije "Jugoimport-SDPR".

Ovaj sajam u Abu Dabiju se održava  pod pokroviteljstvom šeika Muhameda Bin Zajeda al Nahjana, i to je najveći i najznačaniji sajam ovog tipa u svetu, na kojem se predstavlja najnovija oprema, oružje, inovacije i tehnologije iz odbrambenog sektora iz celog sveta.

Primetna je velika posećenost na sajmu, koji traje do petka. Na jednom mestu okupilo se više od 1350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 350 visokih delegacija iz celog sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()