Vučić: Sutra sastanak 'u četiri oka' sa Zelenskim

Iako Grčka ne priznaje Kosovo, premijer Kirijakos Micotakis će se u Atini sastati sa Aljbinom Kurtijem, rekao Vučić oscenivši večerašnji skup za lidere regiona kao 'čudan'

Autor: Web UNA Srbija
21.08.2023. 17:37
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug_Strahinja Aćimović-64cbeec68cc60.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona, koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, da će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovrati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko Kosova i Metohije, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja", rekao je Vučić.

"Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nadamo se da će i oni naš. Rekli su mi pre 10 dana da će ovde biti Zelenski, ali sam zamoljen da ne govorim o tome", rekao je on, dodajući da veruje da će razgovor biti dobar i otvoren razgovor.

'Micotakis sa Kurtijem, iako Grčka ne priznaje Kosovo'

Iako Grčka zvanično ne priznaje takozvano Kosovo, premijer Kirijakos Micotakis će se sastati sa Aljbinom Kurtijem, izjavio je Vučić.

"Evropski predstavnici, kada govore u Srbiji o netransparentnosti, zaboravljaju da nas zamole da ne govorimo ko će biti na sastanku. Pozvani smo pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali kako ko i na koji način... Neki nisu pozvani, ali je pozvana i Priština, iako Atina ne priznaje Kosovo. Pozvan je i Zelenski, koji dolazi. Zbog čega nismo mogli da govorimo ko dolazi? Biće interesantno na večeri."

"Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki prijatelji poznavaoci svih nas na Balkanu, kao i Rumuni i Bugari, a Mađari interesantno nisu. Pozvani su i Volodimir Zelenski i zbog njegove bezbednosti nismo mogli da govorimo ko će biti prisutan, i predsednica Moldavije Sandu", naveo je Vučić.

Format večerašnjeg susreta predsednik Srbije je ocenio kao "čudan", dodajući da "nema sumnje da će večeras u Atini Rusija biti glavna tema, ali i da će se razgovarati i o pitanjima sa kojima Srbija ne može da se saglasi".

Na večeri će, pored Vučića, biti prisutni predsednica EK Fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, rumunski i bugarski premijeri Marsel Čolaku, Tomislav Dončev, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Ozbiljan razgovor sa Fon der Lajen

Kaže da je njegov razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen je bio veoma dobar, ozbiljan, odgovoran i nimalo lak, ali i veoma korektan.

"Razgovori sa Ursulom fon der Lajen su bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni, nikada sasvim laki iz raličitih razloga, ali to je sve logično. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd - Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti enegetike, rudarstva i zelene energije. Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima, od dijaloga BG-PR. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovr sa Ursulom", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da će se sutra ili prekosutra obratiti građanima "o tome šta se zbiva":

"Neskriveno ću govoriti našoj javnosti kada dođu teška vremena. Nisam politički potrčko, koji radi šta mu neko iz Evrope kaže", zaključio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()