Vučić: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, suprotstavićemo se snažnije nego što misle

Specijalni izaslanik Vuk Jeremić danas uručuje Vučićevo pismo predsedniku Generalne skupštine UN

15.04.2024. 08:18
  • Podeli:
Tan2024-03-2919023124_9 aleksandar vucic tanjug marko djokovic-66070fbce6c3d.webp Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Aleksandar Vučić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da vlast radi svoj posao, da urade ono što mogu, da se bore.

"Rezolucijom o Srebrenici otvoriće Pandorinu kutiju"
 

Ukazuje da nam izgledi nisu veliki, kao i da protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da su SAD, Italija, Francuska kosponzori rezolucije.

"Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe i moraćete da se borite, pošto i mi mislimo da se borimo", rekao je Vučić, ali i dodao da je metaforički rekao "junaka", ali da Srbiju i smatra junakom.

Suprotstavićemo se snažnije nego što misle, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da se ne može reći da su prijatelji oni koji komadaju teritoriju i to nazivaju civilizacijskom vrednošću i prijateljskim odnosom prema Srbiji.

"Mnogo te poštujem, mnogo si jak, bićeš nam partner, ali nemojte da se družćimo, da pričaš da ćeš nam biti dobar gost na slavi", rekao je Vučić.

Naveo je da je važno da građani znaju razliku.

"Imaćemo više nego dobrih razloga da napravimo razliku između prijatelja i partnera. Znamo ko su oni koji nas zovu na slavu i kod kojih idemo na slavu", poručio je Vučić.

Glasanje u Parlamentarnoj Skupštini SE o prijemu tzv. Kosova 

Po pitanju Saveta Evrope kaže da je najsmešnije u njihovim obrazloženjima da je sve to normalan proces.

"To je normalan proces, to piše negde, pa tamo negde piše da je Zajednica srpskih opština morala biti formirana pre 11 godina. Vi ste mi, svi evropski lideri i Šolc i Makron i Meloni rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira ZSO, pa ste to zaboravili", naveo je Vučić.

Izrazio je uverenje da tu ipak postoji šansa da, zahvaljujući francuskom zalaganju, se razmisli o odlaganju i o nekim drugim stvarima.

"Ali, videćemo. U svakom slučaju to neće biti jednostavno. Mi smo poslali mnogo papira, mnogo zvaničnih pisama, mnogo upustava našim DKP-ima, mnogo objašnjenja na različite adrese. Nastavićemo to da radimo", rekao je Vučić.

"Dobio sam zbog toga puno poziva, sada žele da promene pristup, žele kompromis, ali oko nekih stvari nema kompromisa", rekao je Vučić.

Kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici predsednik Vučić kaže da će se time otvoriti Pandorina kutija.

"Rusi kažu da će onda svake godine da podnose rezolucije o ubijanju, a reč je o 20 miliona ljudi. A gde su Jermeni, jer i Turska je jedna od zemalja koja je inicirala to. Ako je to civilizacijska vrednost, onda će ih biti puno", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić kaže da NATO zemlje nikada ne bi mogle da nas pobede u Ujedinjenim nacijama dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.

"Dobar deo islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada će glasati. A jedna mala slobodarska zemlja je o svim zločinima, pa i onima u Srebrenici govorila, i položila cvet, a niko nikada nije došao u Bratunac", rekao je Vučić.

Izveštaj Unmika ne oslikava stanje na KiM

Predsednik je najavio i put u Njujork gde će 21. aprila će imati prve sastanke, a 22. aprila je redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

"Imamo neizbalansiran i loš izveštaj Unmika, neretko smo imali pristojne i dobre izveštaje, ovaj put on ne oslikava stanje na KiM", stakao Vučić.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji predsednik Vučić kaže da je mnogi žarišta, a da velike sile na to gledaju po principu "dobro je dok se to dešava negde drugo".

"Dugoročno ne vidim da će se stvari menjati. Postoje brojna kršenja međunarodnih akata, a neki sada mnogo vode računa o međunarodnom pravu, a nisu pre 25 godina. Ali mi smo mala zemlja i mi moramo da se držimo međunarodnog prava. Veliki će da se tuku, i tući će se sve jače i očekujem da će za 3- 4 meseca biti najgora situacija u svetu od Drugog svetskog rata", rekao je predsednik Srbije.

Avio linija do Mostara prilika za razvoj partnerskih odnosa Srbije i BiH

Vučić je govorio i o današnjoj poseti BiH i tom prilikom je naglasio da je otvaranje direktne avio linije Beograd - Mostar veoma značajna i za ljude iz Trebinja i okoline, kao i Zapadne Hercegovine i da je to prilika za razvoj partnerskih i ekonomskih odnosa Srbije i BiH.

Dodao je da će ga danas u Mostaru dočekati zvaničnici BiH i Mostara, kao i da pretpostavlja da će se na večeri pojaviti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vučić je to rekao gostujući na RTS kada je ocenio da je avio linija Beograd -  Mostar naš interes, kao i interes BiH.

Avio linija Beograd - Mostar obnovljena je nakon 33 godine i danas prvi avion Er Srbije poleće za Mostar, leteće tri puta nedeljno.

Nova vlada za 10-15 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi u narednih 10 do 15 dana trebalo da bude izabrana Vlada Srbije.

On je na RTS kazao da bi voleo da vaskršnji praznici budu dočekani sa novom Vladom.

"Idemo uskoro na izbor vlade, ja verujem u narednih 10-15 dana, pre majskih praznika i Vaskrsa pa i veliki sabor sa Republikom Srpskom dočekamo s novom vladom", dodao je on rekavši da to može i da se prolongira pa se nada da poslanici neće biti ljuti što će možda morati da rade za prvomajske praznike jer je odlazak na "holidej" glavno pitanje.

Dodao je da će u njoj biti novih ministara, ali i onih koji su već bili, kao i da je zadovoljan radom prethodne Vlade, ali da je uvek dobro imati novu energiju.

"Siguran sam da će nova Vlada ostati na slobodarskom kursu i kursu Srbije", rekao je on.

Vučić je, govoreći o nabavci aviona "Rafal" rekao da su izuzetno skupi, da mali broj zemalja može da ih nabavi.

"Mi ćemo morati malo da se stisnemo i vodimo računa o troškovima", kazao je on.

Dodao je i da mediji u regionu negativno pišu o toj nabavci i da se navodi da Srbija krši stabilnost u regionu nabavkom "rafala", a da nijedan takav tekst nije izašao kada su ih "Hrvati nabavili".

Podsetimo, Vučić je napisao svim članicama Saveta Evrope i pozvao ih da još jednom razmisle o prijemu Kosova. Pisao je i predsedniku Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici. Pismo će danas uručiti specijalni izaslanik Vuk Jeremić. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()