Vučić: Trojica Srba poginula u sukobima sa policijom na KiM, postoji bojazan da je stradao i četvrti

U najnovijoj eskalaciji sukoba na KiM ubijen je i jedan pripadnik tzv. kosovske policije

24.09.2023. 20:10
  • Podeli:
Tan2023-09-0813274687_8 aleksandar vučić foto tanjug rade prelic-64fb09a47d968.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se povodom novonastale situacije na KiM kada je, u noćašnjoj razmeni vatre kod sela Banjska, ubijen jedan kosovski policajac, a više ih je ranjeno. Situacija je tokom dana eskalira i oko istoimenog manastira u čije su dvorište upala naoružana lica u blindiranim vozilima. U nastavku razmene vatre sa kosovskim policajcima, prema tvrdnjama tzv. kosovske policije, ubijena su tri napadača, a primećen je izlazak vozila hitne pomoći iz manastirskog dvorišta. U manastiru se nalazi iguman Danilo sa bratijom i grupa hodočasnika iz Novog Sada, među kojima su i maloletna deca.  Prema saopštenju Eparhije raško-prizrenske situacija se u manastiru smirila.

Trojica Srba ubijeni, dvojica teško ranjena

Vučić je na početku svog obraćanja rekao da je ovo jedan od najtežih dana za našu zemlju i naš narod posle 2004. i 2008. godine te da se nije mogao obratiti ranije javnosti jer od 1999. godine nemamo efektivnu kontrolu u KiM pa se moralo čekati da stignu tačnije podatke kao i da se pripremi teren za donošenje odgovarajućih odluka.

"Noćas oko 2.46 minuta grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu KiM, zatim dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi sukoba sa Srbima koji su te barikade postavili i pritom je ubijen policajac Afrim Binjaku i ranjeno još jedno lice. U 8,57 časova administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni i okršaji još uvek traju. U 10,15 časova Albanci saopštavaju da su četiri srpske opštine zona antiterorističke operacije", pojasnio je sled događaja na KiM predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao potom da je više puta upozoravao da će doći do eskalacije sukoba na KiM, nakon što su učestali incidenti od albanske strane, jer ljudima sa KiM, kako kaže, dosta je svega.

"U roku desetak minuta Srbi su se, nakon incidenta, našli u potpunom okruženju i KFOR je dobio 'belu kartu' da se obračuna sa njima", rekao je Vučić.

"Prema našim saznanjima trojica Srba su u ovom sukobu smrtno stradala, dvojica su ranjena, a sumnnja se da je još jedno lice smrtno stradalo. Izvesno je da su dvojica stradala od snajperske vatre. Jedno lice ne znamo da li će preživeti jer znamo da mu nisu ukazivali pomoć", pojasnio je Vučić.

Ranjeni Srbi su došli do manastira Banjska jer su hteli da pomognu povređenima, pojasnio je Vučić i dodao da je tzv. kosovska policija pucala i na kuće u okolini. SPC ni na koji način nije bila u vezi sa ovim sukobima. 

'Pozivamo naše ljude na KiM da ostanu mirni i da veruju svojoj državi'

Nakon što je incident eksalirao, prištinski mediji su se takmičili u objavljivanju lažnih informacija.

"Kada je postojala ovakva vrsta sukoba u Severnoj Makedoniji, svi su tražili razgovore, a sada su rekli - pobijte ih sve", rekao je Vučić i dodao da je za celu ovu tragičnu situaciju kriv Aljbin Kurti koji želi da izazove rat na KiM i koji želi da izazove NATO da napadne Srbiju.

"Mi smo ceo dan danas imali zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost i mi ćemo da iskoristimo svoje strpljenje i odgovornost i odluke ćemo donositi pažljivo i detaljno ih pripremiti i sa tim odlukama izaći pred naše građane i pred naš narod na KiM u danima koji su pred nama", rekao je Vučić koji je pozvao međunarodnu zajednicu da se formira ZSO i da na severu KiM Srbi budu policajci "jer to je jedini način da ili da svi Srbi ne budu proterani sa svojih ognjišta ili da ne bude više sukoba".

"Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju svojoj državi", istakao je Vučić.

"Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića", dodao je.

Vučić je potom pročitao presretnutu komunikaciju kosovskih policajaca u kojoj odbijaju da pomognu ranjenom Srbinu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao sve ovo što se desilo ga je uverilo da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

"A da smo spremni na razgovore, uvek smo spremni, ali na priznavanje Kosova nikad nećemo pristati", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara kako su Srbi koji su sudelovali u incidentu bili naoružani, Vučić je rekao da se uniforme i naoružanje može nabaviti na tržištu a da nije reč o uniformama Vojske Srbije niti policije Srbije.

"Ovo je sve jedino odgovaralo Albancima", rekao je Vučić te dodao da smatra da ovo nije epilog i da će biti još lošije i da nije slučajno rekao da će odluke naše Vlade biti donete u danima koji tek slede.

"Naša procena je da za sat i 20 minuta okupili 460 svojih specijalaca, što znači da je sve bilo pripremljeno", rekao je Vučić i naveo da su dizani dronovi za snimke te da je KFOR zatvorio izlaz Srbima kao centralnoj Srbiji.

"Mi ćemo vas obavestiti o našoj konačnoj odluci narednih dana", zaključio je svoje večerašnje obraćanje predsednik Vučić.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()