Vučić u obilasku sajma naoružanja u Abu Dabiju: Otpočela svetska trka za naoružanjem

Predsednik Vučić boravi u Abu Dabiju od 19. do 22. februara

20.02.2023. 10:58
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Strahinja Aćimović-63da56bba03b2.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Abu Dabiju Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023", u okviru radne posete UAE, i rekao da postoji veliko interesovanje za oružje naše odbrambene industrije.

Dosta srpskih kompanija na sajmu u UAE

"Zašto sad naše PASARS-e kupuju svi, jer kada integrišete više oružja u to jedno borbeno oklopno vozilo. Kada na to integrišemo Mistrale i još neke mitraljeze nižeg kalibra, onda je to strahovito moćno oružje. Te integracije sistema se rade svuda i svi hoće da kupuju naše oružje", rekao je Vučić tokom obilaska sajma.

Kazao je da ima tu dosta naših kompanija - Jugoimporta SDPR i privatnih kompanija.

"Naša  vojska mora da bude mnogo jača, naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila. Ovo ima veze sa odbrambenom industrijom i moramo mnogo novca da uložimo i u odbrambenu industriju i u vojsku", rekao je Vučić.

Kazao je da je sinoć imao razgovore oko toga sa ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić.

"Gledamo da ne oštetimo nikoga u zemlji, a da drastično podignemo naše operativne i fukncionalne sposobnosti, odnosno borbenu gotovost", istakao je Vučić.

Počela svetska trka za naoružanjem

Govorivši o geopolitičkoj situaciji, Vučić kaže da je otpočela svetska trka za naoružanjem i da do sada nikada ovako nije bilo.

On je prilikom obilaska sajma naoružanja u Abu Dabiju rekao da je to "potpuno ludilo".

"Kada neko razmišlja da povećava pet odsto ukupnog budžeta za odbranu, jasno vam je da je sve otišlo dođavola. Bilo je 1,2, pa 1,3., a sada je pet odsto", rekao je Vučić.

On je obišao štand Srbije gde su izloženi svi proizvodi, od terenskih vozila do uniformi.

Tom prilikom upitao je proizvođače zašto ne povećaju kapacitete i rekao im da za pet puta povećaju nabavku materijala.

Moramo da probamo da imamo sve, svaku bojevu glavu, rekao je Vučić.

U delegaciji je i ministar odbrane Miloš Vučević.

Kupovina teških vozila i oruđa za vojsku

Vučić je poručio i  da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj  odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku. Od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109. Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa, pojasnio je srpski predsednik.

"To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku", rekao je Vučić.

Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su  Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga.

Rekao je da i dalje imamo malu proizvodnju PASARS-a.

"Potrebne su nam veće serije. Svi su zaintereosvani i za Mali Miloš, i žele da bude još manji i za integraciju sa drugim oružjem na platformi Mali Miloš. Šeik Muhamed je tražio od nas da ide uz eskalatore, i to radimo sad te vrste promene. Jutros am razgovaramo sa bivšom ministarkom Anđelkom Atanasković, ona vodi Petoletku, koja radi za to hidrauliku i Malog Miloša - da uložimo dodatni novac, kao i u Zastava tervo", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sajma.

Vučić je i otkri, da Srbija pregovara sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona Rafal, kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi iznelo i do tri milijarde evra i da su pregovori o kupovini u toku.

Najavio je da će 200 teških vozila i oruđa domaće proizvodnje biti kupljeno za vojsku do septembra 2024. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara je domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i  sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023", koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

Na poziv njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, boraviti u Abu Dabiju od 19. do 22. februara. 

Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se sa Njegovim visočanstvom šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()