Vučić uoči posete Si Đinpinga: Kina je najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda

04.05.2024. 09:37
  • Podeli:
aleksandar vučić, 29 april 2024 - foto Tanjug Sava Radovanović-662fd18454fbd.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva.
Vučić je rekao za kinesku CCTV da polaže velike nade i očekivanja u Sijevu posetu, uprkos teškoj situaciji u kojoj se Srbija trenutno nalazi.  

"Kina je uvek bila na strani međunarodnog prava i uvek je podržavala Srbiju, kao što smo mi podržavali Kinu", naglasio je Vučić. Kada je u pitanju Tajvan, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava princip jedne Kine.

"Tajvan je Kina. I tačka", naveo je. 

Ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati. Predsednik je rekao da Si uvek ispunjava ono što je rekao, ne obećava mnogo, ali da kada obeća, onda sve i ispuni.     

Vučić je istakao da Srbija može i treba da nauči, kako je naveo, "na hiljade stvari od svojih kineskih prijatelja".

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.    

Prema njegovim rečima, razvijeno je suštinsko poverenje i prijateljstvo između Kine i Srbije, razvijene su ekonomske i trgovinske veze i sada je vreme da se pređe na novi nivo odnosa između dve zemlje, na strateško partnerstvo i o tome kako dve zemlje vide zajedničku budućnost. 

"Srbija misli sve najbolje o saradnji sa Kinom i o kineskom narodu", naglasio je Vučić i dodao da želi da vidi što više Kineza u Srbiji koji će doneti poslovne inicijative ili doći kao turisti.

Vučić je naveo da je od 2016. godine 15 puta upućivao poziv Siju da poseti Srbiju i istakao da se nada da će se kineski predsednik u Beogradu osećati kao kod kuće.

"Postoji jedna važna stvar. Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali u Pekingu. To je veoma važan sporazum za nas. Zbog toga što smo sada dostigli ukupnu trgovinsku razmenu od 6,1 milijardu dolara između naše dve zemlje. Verujem da ćemo to udvostručiti ili utrostručiti u narednih 10 godina ili čak i više od toga", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da ceo svet polaže velike nade u Sijeve mirovne inicijative jer on razgovara sa svima, kao i da je jedan od retkih ličnosti u svetu koje mogu da doprinesu uspostavljanju trajnog mira, koji je, kako je naveo, zajednički globalni interes.   

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()