Vučić zahvalio senatorima Marfiju i Pitersu na podršci dijalogu sa Prištinom

'Ponovio sam opredeljenost Srbije da nastavi da razvija odnose sa SAD na osnovama međusobnog poštovanja i razumevanja', istakao je predsednik posle sastanka

25.05.2023. 10:38
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Kris Marfi_Gari Piters_Foto Instagram buducnostsrbijeav-646f1fc6b7015.webp Foto: Instagram / buducnostsrbijeav

Srbija je opredeljena da razvija bližu saradnju sa Sjedinjenim Američkom Državama u svim oblastima od zajedničkog interesa, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom.

"Ponovio sam opredeljenost Srbije da nastavi da razvija odnose sa SAD na osnovama međusobnog poštovanja i razumevanja", istakao je Vučić u objavi na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Senatori su izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.

Deo razgovora je bio posvećen situaciji na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine, a Vučić je istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

"Istakao sam da je prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ćemo nastaviti da insistiramo na isključivoj primeni rešenja o ZSO kako je to predviđeno Briselskim sporazumom", naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

On je posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, Vučić je ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Predsednik je naveo da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, čime Srbija, kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, dosledno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.

Marfi i Piters su članovi Demokratske partije i senatori američkih saveznih država Konektikat i Mičigen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()