Vučić: Zahvalni smo EU za 165 miliona evra budžetske podrške; Varhelji: Potrebna nam je Srbija za stolom

Prethodno je sa Varheljijem razgovarala premijerka Ana Brnabić.

02.12.2022. 11:59
  • Podeli:

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem koji boravi u poseti Srbiji. Prethodno je sa Varheljijem razgovarala premijerka Ana Brnabić.

Nakon sastanka, potpisano je nekoliko važnih sporazuma između EU i srpskih minstarstava.

Srbija je potpisala tri sporazuma sa EU – sporazum o finansijskom partnerstvu, sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i zdravstvenoj zaštiti migranata, kao i saporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i jačanju kontrole granica.

"Imao sam otvorene i veoma dobre razgovore sa iskrenim prijateljem Srbije kakav je Oliver Varhelji. Razgovarali smo sa komesarom naročito u sferi energetike i uvek smo veoma zahvalni na ekonomskoj pomoći i na pomoći u znanju. Kako što je prethodno rečeno i kako je Ursula fon der Lajen najavila, Srbija je dobila 165 miliona evra budžetske podrške što je za nas izuzetno značajno. Mi samo na gas ne trošimo manje od 200 miliona evra mesečno, a samo na uvoz struje trošimo oko 40 miliona evra u novembru i oko 60 miliona evra u decembru", rekao je na početku Vučić.

Predsednik je dodao i da je bilo reči o energetskoj dizervifikaciji Srbije te da se prošire energetski kapaciteti Srbije sa Bugarskom, kao i mogućnosti da Srbija iz Azerbejdžana nabavi dodatne količine električne energije. Bilo je reči i o interkonektorima između Srbije i Severne Makedonije, ako i brzoj pruzi Beograd-Niš i mnogi drugim prijektima.

"Razgovarali smo o spoljno političkim temama, dobro sam primio i kritike od Varheljija. Uputio mi je primedbe po pitanju usaglašavanja srpske spoljne politike sa evropskom. Rekao mi je to kao prijatelj, da niko preko teritorije Srbije ne može da pravi zaobilaženje sankcija, jer se mi ne bavimo kriminalom, niti želimo da zarađujemo na tuđoj muci, imamo dobru ekonomiju i finansije. Uz ovakvu pomoć EU nemamo o čemu da brinemo", rekao je Vučić.

Situacija na KiM

Predsednik Srbije je rekao da je evropskom komesaru za spolju politiku Oliveru Varheljiju rekao sve što misli o Kurtiju te da su Srbi sa KiM dosad već dvaput poniženi i da "situacija na KiM vri".

Vučić je podvukao da je uvođenjem novih srpskih predstavnika u vladu privremenih prištinskih instucija, aludirajući na jučerašnje imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra za povratak u Kurtijevoj vladi, da su time direktno srušeni svi demokratski principi.

"Sve što sam rekao o Rašiću i Radi Trajković mislim i danas, Kurti ima pravo da u vladu uvede koga hoće, moje pitanje je zasto lažeš da su to predstavnici Srba, šta je sledeće? Šta je sledeće?", rekao je Vučić.

"Varhelji mi je rekao da ljudi iz EU misle da je veoma važno da Srbija bude zastupljena na samitu u Tirani, a ja sam rekao da posle ovoga ne vidim smisao. Brnabić misli da je važno da budem u Tirani", rekao je Vučić i dodao da će ta odluka biti donesena kasnije.

Predsednik Vučić je istakao i da su Srbi na južno od Ibra na pragu da napuste institucije.

Predsednik mje ukazao na sve krize izazvane od strane Prištine od početka godine.

"Od početka godine imali smo referndum i građanima Srbije je bilo uskraćeno pravo da izađu na taj referendum. Iz Kvinte su tada rekli da će sve biti u redu za izbore, a onda je Priština ukinula 60.000 glasovaa dobili smo samo saopštenje EU da osuđuje to", rekao je Vučić.

Pomenuo je presude Teodisijeviću za verbalni delikt, protivzakonitu izgradnju baza specijalne policije u blizini Brnjaka i Jarinja, upade specijalnih policijskih snag na sever KiM, izmišljene krize o ličnim kartama, cene registarskih tablica.

Varhelji: Potrebna nam je Srbija za stolom u Tirani

"Na ključnoj smo ako ne na kritičnoj raskrsnici, potrebna nam je Srbija za stolom na sastanku u Tirani", rekao je na početku svog obraćanja evropski komesar Varhelji.

"Vidimo velike geopolitičke destabilizacije na našem kontinetu. Proces proširenja je jedna od tri glavna prioriteta lidera EU. To je i razlog zašto imamo samit u Tirani. Potrebna nam je Srbija, da bude za stolom. Jedino dugoročno rešenje je članstvo u EU. Imamo tri zemlje koje su odlučile da odmah nakon ruske agresije se prijave za članstvo. Da bi se sve to realizovalo moramo zajedno da radimo", rekao je Varhelji.

Govoreći o evropskoj perspektivi regiona, Varhelji je rekao da EU želi da zajedno sa Zapadnim Balkanom radi na dugoročnim strateškim vezama.

"U junu su lideri potvrdili jednoglasnu posvećenost perspektivi članstva za ceo Balkanski region, jer za nas to nije samo geopolitički prioritet, već je to osnovna fundametalna veza za ceo kontinent "rekao je.

Evropski komesar je i najavio integraciju Zapadnog Balkana u roming sistem EU prema kome bi građani ovih zemalja besplatno mogli da koriste internet i mobilnu telefoniju u zemljama EU bez posebnog tarifiranja, što bi trebalo da bude potpisano na samitu u Tirani.

Govoreći o energetskim planovima za region, Varhelji je rekao da se nada "da ćemo naredne godine da vidimo gas u Srbiji koji će stići iz Azerbejdžana" te najavio rad na unapređenju energetske efikasnosti u stambenim objektima u Srbiji kao i celom regionu.

Varhelji se osvrnuo i na novi talas migracija koji je uporedio sa onim iz 2015. godine i najavio pojačanje u opremi i ljudstvu na granicama Srbije i Severne Makedonije te je pozdravio usklađivanje vizne politike sa viznom politikom sa EU.

U svetlu ukrajinsko-ruske krize, Varhelji je rekao da je značajno da Srbija bude na evropskoj strani kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

"Ova godina je bila godina velikih izazova, ostali smo i želimo da ostanemo glavni politički i ekonomski partner i nastavićemo da podržavamo Srbiju na evropskom putu, u finansijskoj podršci i izazovima migracija. Srbija može da računa na EU i EU želi da računa na Srbiju", rekao je Varhelji.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()