Vučić: Zahvalni smo Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu, verujem da možemo da postignemo napredak u ekonomiji

'Uvek smo imali mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. Podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav u vezi sa Kosovom ostaje nepromenjen', poručila predsednica Grčke

Autor: Web UNA Srbija
28.03.2023. 12:35
  • Podeli:

Srbija i Grčka su potvrdile privrženost i podršku Povelji Ujedinjenih nacija, rezolucijama Ujedinjenih nacija, kako i međusobnu podršku teritorijalnom integritetu i to je politika koja se neće menjati, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi, istakao je Vučić.

"Hvala predsednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom", rekao je on. Vučić se zahvalio grčkoj predsednici na podršci Srbije na evropskom putu, kao i na trudu koji su uložili da na tom putu pomognu.

"Verujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji", rekao je predsednik Srbije, istakavši da je srećan što je ugostio grčku delegaciju.

"Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje", naglasio je on.

"Grčku doživljavamo kao istinskog i iskrenog prijatelja, tako je bilo i biće i ubuduće. U svim oblastima saradnje i trgovinske razmene možemo mnogo koraka unapred da napravimo", rekao je Vučić i poručio grčkoj koleginici da se nada da se ona u Srbiji oseća kao kod kuće.

'Stav Grčke o KiM ostaje nepromenljiv i stabilan'

Pozicija Grčke oko nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjena i Grčka dosledno primenjuje konstruktivnu politiku čiji je cilj da obezbedi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, rekla je predsednica Grčke nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je promenjen stav Grčke oko nezavisnosti Kosova i da li su sada pojačani pritisci sa Zapada na Grčku da prizna nezavisnost, Sakelaropulu je rekla:

"Podsećam da je naš strateški cilj priključenje čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Grčka je spremna da pruži podršku Beogradu i Prištini u primeni dogovorenog u Ohridu, odnosno implentacionog aneksa", rekla je ona.

Sakelaropulu je navela da pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali da to nije uticalo na stav Grčke. Prema njenim rečima, veoma je važno da i Priština ispuni obaveze koje je preuzela jer bi to doprinelo celokupnom naporu da se održi bezbednost i stabilnost na području Zapadnog Balkana.

"Kao što sam istakla predsedniku Vučiću na 'tet-a-tet' sastanku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet naše zemlje", rekla je Sakelaropulu, naglasivši da Atina smatra da je Zapadni Balkan deo Evrope.

"Proširenje, uz priključivanje Zapadnog Balkana EU, će obezbediti mir i bezbednost ovom području. Sprečiće kretanje, odnosno uticaj trećih strana koje imaju želju da intervenišu na ovom području. Mi imamo višestruku korist kako u odnosu na te zemlje koje se nalaze na području Zapadnog Balkana, tako i vezano za budućnost EU", poručila je predsednica Grčke.

'Srbija želi u EU, ali to ne zavisi samo od nas'

Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane članica EU, ali Srbija zn  da to ne zavisi uvek samo od nas, poručio je Vučić i naglasio da je cilj Srbije da ubrzava evropski put, ali i da jača svoju ekonomiju i unapređuje demokratiju.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane član EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas. Da bismo mi ispunili ono što se od nas i formalno očekuje, mnogo toga je vezano za Prištinu i dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić nakon sastanka sa Sakelaropulu, odgovarajući na konstataciju da se od sastanka u Solunu 2003, 20 godina kasije, ništa nije promenilo u vezi sa priključivanjem Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Ono što, čini mi se, smo uvek sa radošću prihvatali je da moramo još mnogo reformi da obavimo", rekao je on i istakao da se Srbija ponosi reformama u oblasti pravosuđa koje je sprovela od januara do danas.

"Verujem da će u maju Evropska komisija to prikazati u svojim izveštajima", zaključio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()