Vučić: Zahvalni smo Ugandi na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Museveni: Korisni razgovori u Beogradu, obnavljamo saradnju

30.07.2023. 12:24
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Joveri Kaguta Museveni_Foto Tanjug_Tara Radovanović (2)-64c63b3508d76.webp Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Ugande Joveri Kagutu Museveniju na tome što njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, i najavio veću privrednu saradnju između dve zemlje.

"Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se Uganda drži principa teritorijalnog integriteta i podržava integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji u svim međunarodnim organizacijama, institucijama i organima, što isto i mi činimo kada je u pitanju Uganda i sve afričke zemlje", poručio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ugande, Vučić je zahvalio Museveniju na poseti i što je odlučio da dođe u Beograd i Srbiju. Podsetio je da je predsednik Ugande bio u Beogradu pre tačno 36 godina 1987. i da ga je tada primio predsednik Predsedništva SFRJ Lazar Mojsov.

"Ovde smo izložili fotografije i stenogramske beleške iz tog vremena. Reč je o čoveku sa ogromnim iskustvom od koga sam mnogo toga mogao da naučim. Mogli ste da primetite da se on odlično seća Edvarda Kardelja, disidenstkog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu i kako je to izgledalo, ali sam mogao mnogo toga da sagledam i naučim od predsednika Musevenija i kada je reč o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i koliko i kojom brzinom Afrika sada napreduje", rekao je Vučić.

Istakao je da Afrika sada  ima 1,5 milijardi stanovnika, a da je mnogo veća površinski od Indije, ali i dalje napreduje i već za 30 godina preći će 2,5 milijarde i postaće jedno od najvažnijih tržišta na svetu, posle Azije.

Saradnja u poljoprivredi, Er Srbija se fokusira na Afriku

"Dotakli smo pitanje konkretne saradnje i pre kraja avgusta delegacija naših eksperata posetiće Ugandu, sa najmanje jednim ili dvoje ministara, da bi razgovala o poljoprivrednoj saradnji, ali i svim drugimm sferama. U odbrani smo veći imali saradnju i možemo da je poboljšamo i uvećamo", naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da će Uganda 2050. imati preko 100 miliona stanovnika, a sada ima 44 miliona.

"2050. očekuje se da će imati 106 miliona stanovnika. Reč je o jednoj od četiri najmlađe zemlje na svetu sa ogromnim potencijalom. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i on zna da ne može da bude uspešna ekonomija ako je sve državna svojina, i to je za naše investitore potencijalno od velikog značaja", rekao je Vučić.

Naglasio je da je zahvalan za poziv za Veliki kongres nesvrstanih koji će biti održan 19 i 20. januara 2024. u Kampali i dodao da je to za njega velika časti.

Vučić je rekao da je Er Srbija imala veliko širenje rada i uspeha i broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

"Kampala i Uganda može da bude mesto odakle možemo da idemo dalje u određene afričike destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije", poručio je Vučić.

Kazao je da se nada da bi do kraja sledeće godine mogla da se uspostavi direkna linaja Beograd – Kampala i istakao da bi to bio uspeh za obe zemlje.

Museveni: Korisni razgovori u Beogradu

Predsednik Ugande Joveri Kagutu Museveni je izjavio da je u Beogradu imao veoma korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju.

Museveni je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vučićem, podsetio na odlične odnose koje su dve zemlje imale u vreme Tita, ali je rekao da su zbog unutrašnjih problema "malo izgubili vezu".

"Ali drago mi je da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", poručio je predsednik Ugande.

Museveni je dodao da su delegacija iz Ugande i on veoma srećni što su doputovali u posetu Srbiji, po pozivu predsednika Vučića.

"Imali smo veoma korisne razgovore, i kao što sam rekao Srbija, a i Jugoslavija pre nje, nije nešto što nam je nepoznato. Imali smo 1950-ih i 1960-ih godina odlične odnose sa Jugoslavijom i maršalom Titom", ukazao je on.

Istakao je da je Uganda pratila sve što je Tito radio i njegove stavove u to vreme, posebno neutralne koje je  čuvao, naročito između Sovjetskog Saveza i Kine.    

"Komunisti su bili i jedni i drugi, ali se nisu slagali. Tito je odbijao da se prikloni jednoj ili drugoj strani, bio je neutralan", istakao je Museveni.

Jugoslovenska preduzeća izgradila Ugandu

Predsednik Ugande je podsetio na značaj Pokreta nesvrstanih, kao i na to kako je pružio dobrodošlicu Edvardu Kardelju kada je posetio Ugandu, u vreme kada je Museveni bio studenski lider.

Naglasio je da su jugoslovenska preduzeća, posebno Energoprojekt, izgradila veoma dobru infrastrukturu u Ugandi.

"Posebno čuveni naš međunarodni konferencijski centar i hotel, koji je izgradio Energoprojekt 1970. godine, po ugovoru sa vladom Ugande. Onda smo ponovo 1976. pozvali Energoprojekt, oni su to obnovili i obnovili su hotel Šeraton u Ugandi. Kroz takve aranžmane smo sarađivali sa Energoprojektom", rekao je on.

Podsetio je da je Energoprojekt izgradio i odličan put između dva mesta u Ugandi, kao i da je Uganda kupovala  mnogo toga iz Jugoslavije, uključujući čamce, brodove i plovila, koje i dalje koristi na jezeru Viktorija.

"Nažalost zbog unutrašnjih problema, malo smo izgubili vezu, ali drago mi da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", zaključio je Museveni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()