Vuletić: Americi je u interesu da ima dobre odnose sa Srbijom

Važno je reći da je i nama u interesu da imamo dobre odnose sa Amerikom, rekao je Vuletić

13.01.2024. 14:33
  • Podeli:
vučić hil rade prelić tanjug-659fcdaf79168.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Sjedinjenim Američkim Državama je u interesu da imaju dobre odnose sa Srbijom, bez obzira na prodaju oružja Prištini, izjavio je danas za Tanjug sociolog Vladimir Vuletić.

Na pitanje zašto je vest o američkom naoružavanju tzv. Kosova saopštio ambasador u Beogradu Kristofer Hil predsedniku Aleksandru Vučiću, a ne ambasador SAD u Prištini tamošnjim vlastima, Vuletić kaže da je Americi ipak u interesu da ima dobre odnose sa Srbijom.

"Važno je reći da je i nama u interesu da imamo dobre odnose sa Amerikom. Nama je u interesu da popravljamo naš odnos, da očuvamo ono što je moguće očuvati, a to je neka vrsta saradnje", rekao je Vuletić.

Istakao je da je zadatak američkog ambasadora da neguje odnose sa Srbijom, bez obzira na strateške interese i politiku SAD-a.

"On to ne spori, ali mu je zadatak i da umanji štetu koja bi mogla nastati ovakvim stvarima, i ovo je jedino što je on mogao da učini", kazao je Vuletić.

Kako je naveo, neke stvari ne možemo promeniti, ali možemo usporiti procese koji su krenuli svojim tokom.

"Ja bih rekao da Srbija zapravo sve što radi još od perioda 90-ih jeste da pokušava da uspori neke procese, koji su krenuli svojim tokom", rekao je Vuletić.

On je naglasio da je suština politike pronalaženje zajedničkih tačaka sa Amerikom, uprkos razlikama, i dodao je da je to slučaj i sa drugim zemljama.

"Ista stvar je i kada govorimo o Turskoj i o Nemačkoj. Sa Nemačkom možda imamo najveće političke razlike, ali sa druge strane, ekonomski posmatrano, to je saradnja koja je jako bitna", zaključio je Vuletić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()