Zašto nije bilo rasprave: Ispred Skupštine Srbije održan skup protiv iskopavanja litijuma

Predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnela je grupa od 86 opozicionih poslanika 10. septembra

30.09.2024. 20:34
  • Podeli:
protest ispred skupštine srbije zbog iskopavanja litijuma, 30 sept 2024 - foto Tanjug Tanjug video-66faef264af22.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Grupa građana i ekoloških aktivista okupila se večeras ispred zgrade Narodne skupštine Srbije u znak protesta što danas nije održana rasprava u Skupštini Srbije na kojoj je trebalo da se govori o predlogu izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, prema kojem bi bilo zabranjeno istraživanje i eksploatacija litijuma i bora.

Skup je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), a prisutnima su se obratili Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar, aktivisti SEOS-a Ivan Milosavljević i Ljiljana Bralović.

Predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnela je grupa od 86 opozicionih poslanika 10. septembra ove godine, a o njemu je trebala da se održi sednica danas u 14 časova, ali po rečima predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić opozicija je namerno, na sve načine, odugovlačila raspravu tokom vanredne sednice o rebalansu budžeta, kako bi sprečila održavanje te sednice.

U međuvremenu, predsednica Skupštine saopštila je da je pripremila zahtev za sazivanje prve sednice drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije u 2024. godini za naredni ponedeljak, 7. oktobar, na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

"Spremno! Potpisano! Šalje se zvanično večeras u 00:01, prvi trenutak kad su se ispunili uslovi da zakažem sednicu sa ovim dnevnim redom u redovnom zasedanju", navela je Brnabić na društvenoj mreži X, uz sliku odštampanog zahteva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()