Žiofre: Srbija nije uslovljena i ne mora da bira između EU i Kosova

Žiofre je naglasio da je EU politički projekat za građane u smislu slobode i prosperiteta.

21.12.2022. 19:30
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Evropski dnevnik, koji ima za cilj da mladima razbije predrasude i pribiliži im vrednosti EU predstavljen je danas đacima u Zemunskoj gimnaziji u prisustvu ministara Tanje Miščević i Branka Ružića i šefa Delegacije EU Emanuela Žiofrea.

Žiofre je poručio da je interes EU da Srbija postane njena članica kao i da je za Srbiju najbolje da proces evrointegracija bude gotov što pre.

“Srbija nije uslovljena i ne mora da bira između EU i Kosova”, rekli su ambasador Žiofre i ministarka Miščević odgovarajući na pitanja učenika koji su želeli da znaju da li je proceš EU integracija usporen zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, da li zavisi od Kosova, da li sutacija u pokrajini može da eskalira u ratni sukob, šta se sada dešava nakon što smo otvorili 22 od 35 poglavlja, da li i siromašne zemlje mogu da uđu u EU, šta EU radi da ojača nove članice kako njihovi građani ne bi odlazili u razvijenije i bogatije zemlje.

Žiofre je naglasio da je EU politički projekat za građane u smislu slobode i prosperiteta.

Na pitanje moderatora šta je najrealniji scenario, radikalna opcija, prekid pregovora ili će proces biti usporen zbog odbijanja Srbije da uvde sankcije Rusiji, Žiofre je rekao da su sankcije, usklađivanje sa spoljnom politikom EU i geoplitička sitaucija veoma važna pitanja za sve Evropljane jer je reč ne samo o ratu koji se odvija u srcu Evrope već o ratu protiv zajedničkih vrednosti, ratu koji ima udar na energetsku situaciju, na ekonomiju.

“Rat je nešto što okupira misli  i svih donosilaca odluka, to je vezano i za procenat usklađenosti”, rekao je Žifore i naglasio da moramo da budemo zajednica, da uradimo mnogo više.

Zato su, dodao je, očekivanja od Srbije da uradi mnogo više u pravcu solidarnosti sa kontinentom.

“Moramo i mi da ubrzamo proces proširenja … Potrebno nam je više reformi i usklađenosti sa spoljnom politikom EU što će ubrzati i vaš proces pridruživanja”, rekao je Žiofre.

Na pitanje učenika da li postoji rok za otvaranje i zatvaranje poglavlja imajući u vidu da smo otvorili 22 od 35 poglavlja, Žiofre je objasnio da proces ima svoj ritam i da zavisi od reformi, standarda, vladavine prava.

Miščević je na isto pitanje podsetila da su pregovori počeli 2013. godine, da je nedavno došlo do promene metodologije, pa je Srbija u decembru 2021. godine otvorila veliki broj poglavlja unutar klastera.

“Nema preciznog roka, proces zavisi od mnogo stvari, ko je mogao 2013. da razmišlja o ratu u Ukrajini koji je promenio Evropu. Ako mene pitate ne opterećujem se datumom i vremenom. Mnogo mi je važnije što su reforme donele boljitak, koliko nam je zbog toga bolje, nego samo vreme ulaska u EU”, rekla je ministarka. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()