Predsednik Srpske: Azerbejdžan ima dosta razumevanja za Balkan, pre svega za Srbiju

Dodik je istakao da je Alijev pričao o dolasku u BiH i poseti Jahorini

23.10.2024. 20:36
  • Podeli:
milorad dodik, ilham alijev - 23 okt 2024 - profimedia-0925423626-67193d1d64d99.webp Foto: Profimedia

Azerbejdžan je zemlja koja vodi svoju politiku suvereno, ali i međunarodnu i ima dosta razumevanja za Balkan, pre svega za Srbiju, podržavaju i BiH u okviru onoga što je ustavni poredak, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u Kazanju.

"Gajimo dobro odnose dugi niz godina i veoma je važno da smo danas razgovarali i potvrdili obostranu privrženost razvoju boljih odnosa", rekao je Dodik koji se sa Alijevim sastao na marginama samita BRIKS, prenela je RTRS.

Istakao je da su imali i jedan uspešan razgovor o ekonomskoj saradnji, a ona se odnosi na sva moguća pitanja.

"Tu je pitanje gasa i nafte, farmaceutske industrije, poljoprivrede, jednako tako i građevinarstva u nastojanju da stvorimo što više kontakata među ljudima. Dogovorena je moja poseta Azerbejdžanu u dogledno vreme kada se usaglase termini. To će biti potvrda onoga što smo ovde danas razgovarali", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je Azerbejdžan jedna od zemalja koja se bori za očuvanje svog suvereniteta, nezavisne unutrašnje i spoljne politike.

"Azerbejdžan jednako zbog toga ima i određene pritiske od strane Zapada, jer je jedan od nezaobilaznih komunikacijskih centara za regionalne i ukupne globalne odnose. Alijev me upoznao sa njihovim zahtevom da postanu članica BRIKS-a i koliko vidim to će se desiti u nekom narednom periodu, ali svakako to govori o tome da svi oni koji žele svoj suverenitet da rade sa ljudima na bazi slobodne volje, da jedni drugima ne uslovljavaju političke odnose. Svakako BRIKS predstavlja slobodno delovanje i slobodnu saradnju", naveo je Dodik.

On je istakao da je Alijev pričao o dolasku u BiH i poseti Jahorini.

"Zahvalio se u ime toga srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović na dobrom gostoprimstvu. Azerbejdžan je isto tako jedna od zemalja koja nije podržala rezoluciju o Srebrenici, a to govori da je saradnja Azerbejdžana i celokupnog srpskog naroda, pogotovo u Srbiji veoma jaka i moćna", zaključio je predsednik RS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()