Profesorka Đorić: NATO ulaskom Finske stigao pred vrata Rusije

Ulaskom Finske u NATO, Alijansa je dobila jednu moćnu, vojno osposobljenu zemlju, smatra Đorić

06.04.2023. 12:53
  • Podeli:
Tan2023-04-0416591140_5 finska nato AP PhotoGeert Vanden Wijngaert-642ea4b578b0e.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Profesorka Marija Đorić sa Instituta za političke studije rekla je danas da se ulaskom Finske u NATO promenila bezbednosna karta sveta i da je time najviše profitirao NATO jer je dobio mogućnost da kontorliše Baltik, a samim tim se i približio Rusiji.

Prema njenim rečima ulaskom Finske u NATO, Alijansa je dobila jednu moćnu, vojno osposobljenu zemlju koja, ističe, ima veliki rezervni sastav vojnika, u ovom trenutku oko 24.000 vojnika, a može da ima i 280.000 ukoliko dođe do ratnog stanja.

Đorićeva za Tanjug napominje da će Rusija morati da militarizuje svoje severne granice, da usmeri svoj fokus ne samo na Ukrajinu gde se vodi rat već i na njene severne granice jer je NATO na neki drugi način ipak došao do vrata Rusije. 

 "Što se tiče Finske ona je došla pod kišobran NATO-a misleći da će se na taj način zaštiti. Sa jedne strane i hoće jer postoji onaj član pet o kolektivnoj bezbednosti, ako Finska bude napadnuta onda će se smatrati da je ceo NATO napadnut. Međutim pitanje, jer zašto bi neko napadao Finsku jer, ukoliko se desi neki svetski sukob između NATO-a i Rusije, Finska će biti prva meta", objasnila je ona.

Smatra da će biti teško da Srbija ostane neutralna jer, kako kaže, spada u zemlje sa "pocepanim identitetom" zbog istorijskih i geopolitičkih razloga kao i pitanja teritorijalnog integriteta, odnosno KiM, i dodaje da u trenutku kada Srbija bude morala da bira, svaka vrsta odluke će biti bolna za nju jer će time Srbija nešto izgubiti.

Objašnjava da kada je reč o međunarodnoj politici,u ovom trenutku Kina najviše, jer je uspela sebe da profiliše kao jednoj medijatora, zemlju koja se zalaže za mir i koja je uspela da pomiri ono što je nepomirljivo kao što su Iran i Saudijska Arabija.

"Ona bi volela da ima tu mirovnu ulogu u rusko-ukrajinskom ratu, međutim mislim da joj tu ulogu, veliku i značajnu, neće dati njeni zapadni partneri, pre svega Amerika. Međutim, Kina je jedna velika sila  koja je vrlo bitna za pravljenje novog razrušenoj mosta između Rusije i zapadnih zemalja", rekla je Đorićeva u izjavi za Tanjug. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()