Apostolovski u Reaktoru: 'Nepravilnosti vidim prvenstveno u CIK-u, reč je o politici, a ne izbornoj volji građana'

Centralna izborna komisija, ušla je u zonu bezakonja – usaglasili su se u Reaktoru bivši predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić i novinar Aleksandar Apostolovski.

25.10.2022. 16:31
  • Podeli:

Iako su izbori u BiH završeni pre više od dvadeset dana, prema prognozama koje stižu iz "Reaktora", brojanje glasova za predsedničku trku - moglo mi potrajati i mnogo duže.

"Istekao je zakonski rok, a nisu prebrojani rezultati, tako da ja nepravilnosti vidim prvenstveno u CIK-u. Smatram da je ovdje reč o politici, a ne o izbornoj volji građana. Smatram i da ovdje nije reč o brojanju, nego o nekim političkim pregovorima koji nemaju veze sa izborima“, rekao je novinar Aleksandar Apostolovski u razgovoru sa Dubravkom Gajić, autorkom emisije "Reaktor".

Saglasan je i Branko Petrić. Zakonski rok od trideset dana, namenjen za brojanje glasova, kaže, nikad nije prekršen, ali ovo što danas imamo na sceni – nema ni dodira sa zakonom.

„CIK je sada jedan nivo izvukao i stavio ga izvan zakona. Sve što sada urade, nije u skladu sa zakonom. I rokovno i proceduralno. Šta će sada da urade? Možemo pretpostaviti. Biće onako kako su naručili izvođači radova“, rekao je Petrić u Reaktoru.

Ocenjuje da su svi politički akteri skloni izbornom inženjeringu.

"Ali, na pobedničkom prestolu nema mesta za sve", dodaje.

I upravo iz tog razloga, kaže, na scenu stupa sve ovo što danas imamo.

"Najveći manipulatori u izborima su oni koji najviše galame“, tvrdi Petrić, poučen iskustvom iz proteklih godina. 

Međutim, tvrdi i da su ih građani, takođe poučeni iskustvom, prozreli.

Emisija Reaktor protekla je u duhu izbora. Ali, ne samo onih u BiH. Gosti su prokomentarisali i one svežijeg datuma, održane u Crnoj Gori.

„Demokratski front se ponašao mudro. Nije podizao galamu. Dozvolio je, iako je osvojio ubedljivu većinu u svim koalicijama, da ne bude isturen u vlasti, prepustivši to Krivokapiću i Abazoviću. Mislim da se tu Abazović bolje snašao, naročito potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, prokomentarisao je, između ostalog, Apostolovski.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()