Menadžer grada Beograda u 'Reaktoru': Čučković odgovarao na pitanja koja muče građane

Emisija 'Reaktor' svake subote na UNA TV u 13:10

28.10.2023. 14:10
  • Podeli:

Tokom realzicije druge sezone emisije "Reaktor", reporteri Una televizije su prikupili brojna pitanja Beograđana koja se tiču problema i života u našoj prestonici. Zbog toga je voditelj Slavko Beleslin u goste pozvao menadžera grada Beograda Miroslava Čučkovića koji je odgovarao na sledeća pitanja: 

  • do kada će trajati radovi na beogradskim ulicama
  • kada i ko može da reši situaciju sa bahatim vozačima
  • kada će Beograd biti čistiji grad
  • da li će biti izgradnje naselja u Makišu
  • kako rešiti problem plaćanja opravdanih izostanka u privatnim vrtićima

 

Odgovarajući na pitanje radova širom beogradskih ulica, Čučković je rekao da građani moraju da imaju malo više strpljenja ukoliko želimo da nam grad bolje funkcioniše.

"Blizu 300 ulica je Grad uspeo da rekonstruiše u protekle dve godine. Trudili smo se da više radimo tokom godišnjih odmora i raspusta ili u delovima dana kada je Beograd manje opterećen. Takođe smo se trudili da radimo tri po tri ulice i uglavnom smo to završavali u roku ili čak ispod roka", objasnio je Čučković.

Odgovarajući na pitanje Beleslina šta dovodi do probijanja rokova, Čučković je rekao da na nivou Grada postoje sinhronizovani planovi raznih službi koji moraju da se ispoštuju. Za UNU je otkrio da će Glavna ulica u Zemunu biti završena 15. februara 2024. godine.

Na pitanje mlađe sugrađanke - kada i ko može da reši situaciju sa bahatim vozačima, Čučković odgovara da ga takvo pitanje ne iznenađuje jer, kako kaže, ne postoji susret sa građanima, a da se neko ne požali na bahatu vožnju i zatraži postavljanje ležećeg policajca u svojoj ulici.

"Mi to radimo svakodnevno. Neka naselja i ulice su postale testere, zbog brojnih barijera, kako zvučnih tako i rebrastih u zavisnosti od kategorizacije puta. Dodatni odgovor na sveopštu bezbednost jeste planirana izgradnja 100 stanica komunalne policije u kojima će građani moći da sretnu i zvaničnog policajca i komunalnog milicionera i radnika gradske čistoće i druge službenike i na licu mesta istaknu ono što ih sekira", ističe Čučković.

Dodatno je naglasio da će struka, nakon analize, reći da li žuta traka auto-puta u budućnosti treba da postane vozna traka.

Bolja higijena prestonice je pitanje koje su mnogi Beograđani postavili. Gradski menadžer je odgovorio da Sekretarijat za stambene i komunalne delatnosti u nekim zonama grada operacije čišćenja vrši i dva puta dnevno, dok se u onima koje su udaljenije od strogog centra to čini jednom nedeljno.

Foto: UNA

"Gradska čistoća radi u tri smene sa ukupno 800 vozila među kojima su smećari, građevinske mašine i kamioni za pranje ulica. Poseban problem koji smo primetili jesu kante u parkovima i to što razne životinje i ptice prave nered oko njih, tako da smo mnoge đubrijere zamenili kontejnerima, jer je to stvaralo utisak da se higijena ne održava dovoljno dobro".

Gost i voditelj su deo razgovora posvetili najvećim zagađivačima u Beogradu.

"Ono što je sistemsko rešenje za taj problem jeste da detektujemo tri najveća zagađivača i da se konkretnim merama protiv toga borimo. Na prvom mestu je termoelektrana u Obrenovcu i ona čini preko 50 odsto zagađenja čitave teritorije grada. Drugi uzrok jesu individualna ložišta, jer 300.000 Beograđana se greje na nešto što nisu elektrane. Treći razlog jeste saobraćaj i on čini 18 odsto zagađenja", objašnjava Čučković.

Na konkretno pitanje starijeg sugrađanina - da li će biti izgradnje naselja u Makišu, Čučković odgovara da uvek pored metro linije niču nova naselja i poslovni objekti tako da će se to dešavati i kod nas u narednim decenijama.

"Na ranžirnoj stanici se pravi garaža za metro vozove, a ona je tamo već decenijama. Odgovor svima koji su zabrinuti za vodu u tom delu grada jeste da se ne sekiraju. To je bila politička tema pre nekoliko godina kada je počela izgradnja metroa i mi smo uspeli kao država i društvo da se složimo oko početka tog projekta", naglašava Čučković.

Na Beleslinovo pitanje da li postoji problem sa novom gradnjom koja se na neki način ozakonjuje, Čučković odgovara da je u pripremi novi zakon o ozakonjenju.

Foto: UNA

"Kada republička Vlada saopšti bićemo radosni da ga primenimo i u Beogradu. Znam da se razmatraju sve opcije što se tiče tog novog zakona. Bahatost, bezobrazluk, lopovluk i želja da se 'zavrne' država i budžet je nešto što će tretirati sledeći zakoni", ističe Čučković.

Na poslednje pitanje - kako rešiti problem plaćanja opravdanih izostanka u privatnim vrtićima, Čučković ističe da je gradonačelnik Aleksandar Šapić promenom odluke rešio tu anomaliju i da sada za dete koje se razboli i ostane kod kuće neće biti nikakvih kaznenih finansijskih reperkusije.

"Na smanjenje broja odbijenica, uticaće gradnja novih vrtića širom Beograda. U Bariču se radi vrtić Kolibri, radi se vrtić u naselju Braće jerković, počela je i izgradnja vrtića u Borči, kao i u Umčarima. Za izgradnju vrtića u Stepojevcu ponovo je raspisan tender", zaključuje Čučković.

Ukoliko ste propustili emisiju "Reaktor" možete je pogledati na ovom linku.  

UNA televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu.

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Telemach (na poziciji 69), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()