Vuk Jeremić u 'Reaktoru': Treba da ispregovaramo novi odnos sa EU

Prvi čovek Narodne stranke naglašava da je glas za njegovu stranku zapravo glas za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije

12.12.2023. 16:15
  • Podeli:

Tokom predizborne kampanje emisija "Reaktor" ustupa prostor onima koji žele poverenje građana. Gosti odgovaraju na pitanja koja su sugrađani više puta postavili reporterima UNA televizije, a koja su ujedno postala okosnica kampanje. Na pitanja o situaciji na Kosovu i Metohiji, Evropskoj uniji, ekonomiji i boljem životu, u ovoj epizodi odgovara predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Jeremić je na početku razgovora sa voditeljem Slavkom Beleslinom istakao kako očekuje da će Narodna stranka biti najveće iznenađenje na ovim vanrednim izborima, kao i da takvu procenu bazira na istraživanjima javnog mnjenja. On je naglasio da Narodna stranka na ovim izborima nastupa samostalno i nezavisno od ostalih centara moći.

Na pitanje kada će se rešiti situacija sa Kosovom i Metohijom, Jeremić ističe da je u tom slučaju sloga posebno važna.

"Bez zajedničkog stava, bez zajedničkog nastupa, konsenzusa, mi nećemo moći da se izborimo za naše interese na KIM, na prvom mestu da zaštitimo narod. Narodna stranka se već duže vreme u parlamentu zalaže za to da postignemo minimum zajedničkog razumevanja. Stav naše stranke je da moramo biti jedinstveni i to u odbijanju toga da nam se odseče deo naše teritorije, a to je konkretno predviđeno francusko-nemačkim planom", objašnjava Jeremić.

Prvi čovek Narodne stranke naglašava da je glas za njegovu stranku zapravo glas za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i za stvaranje nacionalnog jedinstva nakon 17. decembra. Na pitanje voditelja da li misli da Srbija može da odbaci francusko-nemački plan bez ikakvih posledica, Jeremić odgovara:

"Ja vam garantujem da neće biti nikakvih posledica, ukoliko racionalno, razumno i kompetentno pristupimo sledećim koracima da bi se stabilizovale prilike na Balkanu. Ako francusko-nemački plan ne bude eksplicitno odbačen, ući ćemo u spiralu događaja koja će nas dovesti do novih sukoba na Balkanu".

Foto: UNA

Upitan zbog čega se sada dovodi u pitanje ulazak Srbije u Evropsku uniju, Vuk Jeremić odgovara da danas više ne postoji politička spremnost u Evropskoj uniji da prime bilo kog novog člana, zato što su se u samoj Evropi promenili politički odnosi.

"Ja sam bio ministar spoljnih poslova 2008. godine kada smo potpisali Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju i tada su prilike bile drugačije. Dogodilo se nekoliko kriznih situacija poput dužničke krize u Evropi, migrantske krize i različitih političkih promena. A kada je u pitanju Srbija, odnedavno je dodatna prepreka primena francusko-nemačkog sporazuma", objašnjava Jeremić.

Jeremić smatra da sa Evropskim partnerima treba sarađivati na drugačiji način.

"Mi treba da ispregovaramo novi odnos sa EU, dakle ne može više stabilizacija i pridruživanje, ali hajde da sačuvamo i unapredimo naše ekonomske veze i budemo deo evropskog ekonomskog prostora", ističe šef Narodne stranke.

Odgovarajući na pitanja o ekonomiji, Jeremić kaže da iz ugla njegove stranke treba primeniti nekoliko hitnih mera koje bi suzbile inflaciju, a potom niz sistemskih ekonomskih mera koje bi omogućile da se ide ka boljem životu.

"Ono što država treba da uradi jeste da spusti PDV na osnovne životne namirnice na 1%, ograniči trgovinske marže velikim trgovinskim lancima i ukidanje akcize na struju i smanji državne akcize na gorivo. Nakon toga treba sprovesti sistemske mere među kojima je najvažnija formiranje državne razvojne banke", objašnjava Vuk Jeremić.

Foto: UNA

Na temu koja interesuje sve građane, a to je kada će nam biti bolje, Vuk Jeremić kaže da su izbori 17. decembra prva prilika da se stvari promene na bolje.

"Glas za Narodnu stranku je glas za promenu sistema vrednosti u Srbiji, a kada promenite sistem vrednosti onda je to odskočna daska za promenu i finansijskog sistema i pravosudnog i sistema obrazovanja i sistema zdravstva. Tri najvažnije stvari koje kandidujemo jeste odbacivanje francusko-nemačkog plana za rešavanje pitanaja KIM, zabranu kopanja litijuma u Srbiji i promenu sistema", zaključuje šef Narodne stranke.

Ukoliko ste propustili emisiju "Reaktor" možete je pogledati na linku.

UNA televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu.

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Telemach (na poziciji 69), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()