Dvadeset devet godina od rušenja Starog Mosta u Mostaru

Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem, a sa njim i celo staro jezgro Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini

09.11.2022. 10:22
  • Podeli:
mostar-osvjezenje-neretva-anadolija.jpg

Na današnji dan pre 29 godina, nakon što je u više navrata pogođen projektilima Hrvatskog veća odbrane (HVO), srušen je Stari most u Mostaru, simbol grada na Neretvi i jedan od najvrednijeg spomenika kulturno-istorijskog nasleđa u Bosni i Hercegovini.

Rušenje Starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993. godine je bila vest koja je obišla svet, o čemu se i danas priča.

Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem, a sa njim i celo staro jezgro Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. godine. Gađan je sa obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine, granatama velike razorne moći.

Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile deo po deo mosta. I 9. novembra u 10 sati i 16 minuta, most – remek delo Mimara Hajrudina, je poklekao i završio u Neretvi.

Obnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar, počela je 2003, a završena u julu naredne godine. Ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine.

Originalni Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine. U julu 2005. Stari most na Neretvi je uvršten na listu spomenika pod zaštitom UNESCO, kao spomenik kulture i pomirenja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()