Advokat Dodika podneo prigovor na optužnicu: Ne postoji krivično delo

Istakao je da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz da je Kristijan Šmit izabrani visoki predstavnik za BiH

27.09.2023. 14:50
  • Podeli:
Milorad Dodik-64f32a5e8814c.webp Foto: Srna

Goran Bubić, advokat predsednika Republike Srpske Milorad Dodika, izjavio je danas da je podneo prigovor na optužnicu koju je Sud BiH potvrdio protiv Dodika.

"Optužnica se u suštini može osporavati iz zakonom ograničenih razloga. Predmet prigovora ne može biti meritum prigovora, u ovom slučaju to su pravni razlozi i okolnosti za koje odbrana smatra da isključiju gonjenje", naveo je Bubić u izjavi za RTRS.

Naglasio je da ne postoji krivično delo i to dvostruko.

"Mi smo obrazložili zašto visoki predstavnik nije zakonodavac i zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik",  jasan je Bubić.

Naveo je da da su razlozi zasnovani pre svega na početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma u kojoj je navedeno da se na odnose između strana potpisnica primenjuje Povelja UN.

"To je važno, jer Povelja garantuje suverenost zemalja, u ovom slučaju BiH i što zabranjuje bilo kakav vid protektorata nad državom članico

" U tom aneksu se spominju samo uopštene odredbe, a nigde ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac", kaže Bubić.

Istakao je da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz da je Kristijan Šmit izabrani visoki predstavnik za BiH, jer, kako je naveo, Rezolucija u SB UN o tome nije usvojena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()