Albanija lansirala svoje prve satelite u svemir

Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, saopštio Edi Rama

04.01.2023. 12:37
  • Podeli:
Satelit_planeta Zemlja_Foto Pixabay-1667590130514.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Albanija je lansirala svoje prve satelite u svemir, saopštio je predsednik vlade te zemlje Edi Rama.

Sateliti Albanija-1 i Albanija-2 bili su među 114 satelita podignutih u orbitu na raketi SpaceX Falcon 9 koja je poletela sa Kejp Kanaverala na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući u realnom vremenu vitalne podatke o brojnim ključnim aspektima održivog razvoja", objavio je Rama na društvenim mrežama.

Prošlog septembra, Albanija je potpisala trogodišnji ugovor sa američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za tzv. "Namensku konstelaciju satelita". U izjavi nakon finalizovanja ugovora vrednog šest miliona dolara, kompanija je saopštila da će Albaniji dati "prioritetni pristup" dva satelita.

"Satellogic će omogućiti Albaniji da se pozabavi hitnim pitanjima koja uključuju upravljanje poljoprivredom, ilegalne useve, aktivnosti nelegalne gradnje, upravljanje saobraćajem, praćenje šumskih požara, bezbednosti granica i životne sredine", navedeno je u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()