Anatomija hrvatskog teroriste: Hristocentrični ekonomista, džihadista i antivakser

Marko Francišković je za šačicu dezorijentisanih prešao težak put od saradnika Ante Lauca do medijske zvezde.

16.09.2022. 12:20
  • Podeli:
Marko Francišković_Dusko Jaramaz_PIXSELL.jpg Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Ispred zagrebačkog Opštinskog krivičnog suda u Ilici u petak od 9 sati pratioci Marka Franciškovića priredili su pravi cirkus, zbog čega je intervenisala policija.

Uhapšeno je najmanje pet demonstranata, kod kojih je policija pronašla nož i suzavac.

Franciškoviću se sudi zbog optužbi da je 2021. godine na skupovima protiv mera COVID-a pozivao na terorizam i nasilno rušenje vlasti.

Ko je on?

Izvan antivakserskih krugova, osumnjičeni nije prepoznatljiva javna ličnost.

Za sebe kaže da je antiglobalista i evroskeptični politički aktivista.

Za njega je javnost čula kada je 2007. godine Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta dodelilo 45.000 kuna (oko 6.000 evra) projektu "Sinergija ljudskog, fizičkog i financijskog kapitala za autopoetski razvoj Hrvatske“, sada pokojnog Ante Lauca s Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Francišković je bio saradnik na tom projektu, a ranije se zalagao za uvođenje vanrednog stanja u zemlji, ukidanje parlamenta i političkih partija, osnivanje radnih logora za „izdajnike, razbojnike“, kao i za sve druge kriminalce. da vrše „svoju dužnost prema naciji”.

Ante Lauc je, inače, bio otac naučnika Gordana Lauca, koji je isključen iz Naučnog veća Vlade za borbu protiv COVID-19.

Na prvoj strani jednog od svojih radova Francišković piše da se „Program nacionalnog opstanka odnosi na period nakon preuzimanja vlasti, a način i oblik delovanja do svrgavanja izdajničke judeomasonske i lopovske klike ostaje otvoren prilagođavanju prilikama u državi i okruženju“.

Hristocentrični ekonomista

Ante Lauc ga je očigledno poštovao kao saradnika.

"Moj projekat je predmet razgovora prvenstveno zbog mojih saradnika, kao što je Marko Francišković, koji nije zvanično registrovan na projektu, ali će i dalje biti moj saradnik. On razvija hristocentričnu ekonomiju koja nije zasnovana na novcu kao primarni kapital, nego na Bogu“, tvrdio je on.

Godine 2105. hristocentrični ekonomista izgubio je spor protiv Gorana Radmana, bivšeg glavnog urednika HRT-a, koji ga je tužio za klevetu da je bivši i stalni saradnik KOS-a.

Radman je rekao da je zbog te izjave dobio pretnje smrću i da je morao da zatraži policijsku zaštitu, koja je trajala tri meseca.

Sud je tada odredio da Francišković mora Radmanu isplatiti 30.000 kuna odštete i 5.271 kunu sudskih troškova.

Francišković je 2013. godine pretio i SDP-ovcu Ranku Ostojiću oružjem koje mu je ostalo iz rata, zbog čega je osuđen na osam meseci boravka u psihijatrijskoj ustanovi i meru prinudnog lečenja prvih šest meseci boravka. 

Kada je policija pretresla Franciskovićev stan, pronašla je pravi arsenal oružja: dve puške, dve mine, dve bombe i dosta municije.
 

Trenutno je džihadista

Tvrdio je da mu je dijagnoza lažirana, a nakon odlaska sa lečenja prešao je na islam i 2019. godine objavio knjigu Hrvatski džihad u kojoj se zalaže za uvođenje šerijata u Hrvatskoj.

Goran Dević je o tom slučaju snimio dokumentarni film "U ime Republike Hrvatske" u kojem je prikazano njegovo hapšenje, suđenje i postupanje.

On je na skupovima protiv epidemioloških mera poručio da ne bi trebalo da bude konzumiranja alkohola, jer "vojska mora da bude prava".

Najavio je oslobodilačku akciju za sve ljude, sve rase i sve vere da žive po Bogu u ljubavi.

(Autor: Nataša Škaričić)

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()