Bakir Izetbegović priznao poraz, Bećirović bošnjački član Predsedništva BiH

Bakir Izetbegović je 'potopljen' ubedljivom pobedom Denisa Bećirovića na opštim izborima u BiH za mesto bošnjačkog člana Predsedništva BiH

02.10.2022. 23:26
  • Podeli:
sda_bakir - una-1664745342534.webp Foto: UNA

Nakon što je Željko Komšić proglasio izbornu pobedu, u štabu Demokratske fronte, protiv Borjane Krišto u utrci za mesto hrvatskog člana Predsedništva BiH, večeras je u utrci za bošnjačkog člana svoj poraz proglasio Bakir Izetbegović iz SDA.

Izetbegović, sin prvog predsednika svoje stranke i prvog posleratnog predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, bio je bošnjački član predsedništva pobedom na izborima 2010. godine pa potom i 2014. godine.

Nakon izbora 2018.  godine bio je delegat u Domu naroda Predstavničke skupštine BiH.

Na ovogodišnjim izborima izgubio je od Denisa Bećirovića kog je podržalo 11 stranaka.

Prema preliminarnim rezultatima, Bećirović je osvojio 56,15 odsto glasova dok je Bakir Izetbegović osvojio 39,09 odsto glasova.

Izetbegović je prilikom obraćanja na kome je priznao poraz rekao da bi pobedio devet stranaka, ali da mu je 11 stranaka bio nemoguć zadatak, aludirajući na broj stranaka koji su podržale Denisa Bećirovića.

'Sam sebi odsekao granu'

Deo sarajevskih analitičara smatra da je Izetbegović, kako kažu, "sam sebi odsekao granu" i da je došlo vreme da se povuče iz politike. Da je Izetbegovićevo vreme u odlasku, pokazali su i prošli lokalni izbori.

Međutim, Izetbegovićeva SDA, kada je o Parlamentu BiH reč, ostaje najuticajnija stranka prema istim nepotunim izbornim rezulatima koje saopštavaju stranke.

Izetbegović je rekao, odgovarajući na pitanje da li oseća ličnu odgovornost, da je sačuvao rezlutat sa prošlih izbora.

"Svoj rezultat sam sačuvao kao što sam prošao na prošlim izborima, predsednik sam SDA i ona je daleko najjača stranka u BiH, a da li će doći do nekih previranja unutar stranke to ćemo videti", kaže Izetbegović i tvrdi da je rejting SDA u porastu, a ne u padu.

Komentarišući nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, Izetbegović je rekao da je ona ojačala poziciju HDZ, ali da je još nisu detaljno analizirali.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()