Borba evropskog vicešampiona u plivanju: Banjalučanin Jovan Lekić potvrdio nevinost

Na prošlom Evropskom prvenstvu u Rimu, Jovan je osvojio dve medalje - srebrnu i bronzanu

Autor: Davor Obrdalj
18.10.2023. 10:27
  • Podeli:
jovan lekić una-652eb8e201126.webp Foto: UNA

Već sa devet godina, rezultatima je nadmašivao dosta starije plivače od sebe. Jovan Lekić, od najranijih dana je to svima bilo jasno: ime je koje će ispisati stranice evropskog sporta. 

I onda se, upravo to i dogodilo: na prošlom evropskom prvenstvu u Rimu, Jovan je osvojio dve medalje: srebro i bronzu.

Činio se nezaustavljiv. Ali, nedugo nakon toga, život mu je priredio nepravdu filmskih razmera. Jedan od najtalentovanijih mladih plivača Evrope, pao je na testu za doping. Agencija za antidoping kontrolu suspendovala ga je prvo na četiri, pa potom na dve godine. Suspenzija je Lekiću izrečenu od strane Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, 26. oktobra prošle godine, jer je prilikom dva testiranja u njegovom telu pronađena nedozvoljena supstanca higenamin.

Mladi bosanskohercegovački plivač Jovan Lekić otvorio je vrata za kasnije dolazeću sjajnu Lanu Pudar, kada su u pitanju rezultati na evropskim takmičenjima. Lekić i njegova porodica se sve vreme bore da dokažu njegovu nevinost tvrdeći da se navedena supstanca u Čekićevom telu našla slučajno,  bez namere da poboljša svoje performanse.

Naime, ovaj Banjalučanin u svojoj mladoj sportskoj karijeri proživeo je i na kraju uspeo u pravnoj borbi pred Međunarodnim sudom za sportsku arbitražu zbog dopinga.

 Iz Akademskog plivačkog kluba “22 April" ističu da nikada nisu bežali od dela odgovornosti zbog nesretnog unošenja kontaminiranog preparata, ali da je reč o nesrećnom slučaju, kao i da nisu naišli na razumevanje i korektnost Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

UNA je u posedu zvanične presude CAS-a od 9. oktobra ove godine, koji je odlučio da Agencija za antidoping kontrolu BiH mora da plati oko 25.000 švajcarskih franaka, te samom Jovanu 988 franaka usled nekorektne odluke koju su doneli o suspenziji.

Foto: UNA
Foto: UNA

 

Inače, nakon svega, Lekić je odlučio da nema svrhe ostajati u BiH, tako da će plivačku, ali i akademsku karijeru nastaviti na Univerzitetu Luizijana (SAD) za koji će nastupati u sezoni 2023/24.

"Odabrao sam Državni univerzitet Luizijana, jer smatram da mi savršeno odgovara za akademsku i plivačku karijeru. Veliko hvala svim trenerima iz LSU. Napred Tigrovi”, poručio je Lekić.

Priču o Jovanu Lekiću pogledajte u novoj epizodi emisije "Lice pravde” u sredu u 15.20 časova na UNA televiziji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()