Bosna i Hercegovina dobila sve materijale: Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju EU

Eksplanatorni skrining je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama zemlje kandidata detaljno prezentuje celokupno pravno nasleđe Unije

29.04.2024. 16:44
  • Podeli:
EU BIH bosna evropska unija shutterstock-65fad62cb8ca8.webp Foto: Shutterstock

Direkcija za evropske integracije (DEI) dostavila je Savetu ministara, drugim institucijama BiH, kao i svim telima uspostavljenim odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracije u BiH, materijale sa sastanaka eksplanatornog skrininga Evropske komisije sa Severnom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom.

Time su počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju EU, prenosi Srna.

Ti materijali dostavljeni su BiH nakon prvog uvodnog sastanka BiH i EU održanog u sredu, 24. aprila, u Briselu na kojem je Evropska komisija detaljno prezentovala korake u pregovorima o pristupanju, pre svega u procesu analitičkog pregleda zakondavstva, saopšteno je iz DEI-a.

Eksplanatorni skrining je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama zemlje kandidata detaljno prezentuje celokupno pravno nasleđe EU.

Nakon toga sledi bilateralni skrining tokom kojeg zemlja kandidat predstavlja svoje zakonodavstvo i utvrđene razlike u odnosu na pravno nasljeđe EU.

Na kraju tog procesa Evropska komisija izrađuje izveštaje u kojima daje detaljnu analizu stanja i ocenu spremnosti zemlje za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima.

Direkcija će u vezi sa narednim fazama u procesu nastaviti da postupa u skladu s nadležnostima, a javnost će biti pravovremeno obaveštena o svim koracima, navedeno je u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()