Britanija traži poštovanje svih sporazuma i formiranje ZSO

Ministar za evropska pitanja Velike Britanije Leo Doherti kaže da bi razgovori o ZSO trebalo da rezultiraju rešenjem prihvatljivim za obe strane

15.12.2022. 11:21
  • Podeli:
kosovska mitrovica tanjug-6396fa304e2ce.webp Foto: Tanjug / Ilustracija

Ministar za evropska pitanja Velike Britanije Leo Doherti, koji je u poseti Srbiji, rekao je danas da njegova zemlja ohrabruje i Beograd, i Prištinu da primenjuju sve postojeće sporazume, uključujući i onaj vezan za Zajednicu srpskih opština.

"Razgovori o ZSO bi trebalo da rezultiraju jednim rešenjem prihvatljivim za obe strane, od koga će korist imati svi građani", rekao je on.

Doherti je za Blic kazao da Velika Britanija u potpunosti podržava dijalog Beograd i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i da želi da vidi sporazum koji je sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i koji jasno doprinosi regionalnoj stabilnosti i boljem životu građana na KiM.

Kada je reč o odnosu Ukrajine i Rusije, kao i o potezu Srbije da podrži teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvede sankcije Rusiji, Doherti je pozdravio javnu podršku naše zemlje teritorijalnom integritetu Ukrajine i spremnost da se pruži pomoć narodu te zemlje.

Međutim, izrazio je nadu da će Srbija promeniti stav po pitanju Rusije i uvesti sankcije.

"Razumem istorijske i kulturne veze između vaših država, ali je ovo naprosto pitanje izbora izmedju ispravnog i pogrešnog", rekao je on.

Kazao je da mnogi međunarodni prijatelji i partneri Srbije smatraju da bi uvođenje sankcija Rusiji pomogle da se zaustavi rat.

Kada je u pitanju saradnja Velike Britanije i Srbje, ministar je istakao da obe zemlje tesno sarađuju na izgradnji snažnijih odnosa, kao i da već sarađuju u brojnim oblastima.

"Drago mi je što sam pre posete imao priliku da se susretnem sa predstavnicima britanskih kompanija koje planiraju da podignu nivo investicija u Srbiji i nadam se da će toga biti još više", kazao je Doherti.

Takođe, rekao je i da njegova zemlja pruža podršku Srbiji na putu evrointegracija i ocenio da naša zemlja ima značajnu ulogu u regionu i u široj evropskoj porodici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()