Brod koji tone i bez kormilara: Milov DPS za tri godine izgubio čitav jedan grad glasača

Nekada najdominantnija politička partija u Crnoj Gori, danas je svedena na 17 poslanika

13.06.2023. 11:26
  • Podeli:
izbori crna gora strahinja aćimović-6429ca50b75d2.webp Foto: Strahinja Aćimović Tanjug

Privremeni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koje je saopštio DIK, pokazali su da je Demokratska partija socijalista, na čijem čelu je donedavno bio Milo Đukanović, za nepune tri godine izgubila 90.000 glasača, a podrška Pokretu Evropa sad je za tri meseca pala za 20.000 glasova.

DPS ima najveći pad

Iako su lideri stranaka i koalicija učesnica na izborima najavljivali da će razgovoru o formiranju nove vlade početi u ponedeljak, to se nije dogodilo. Dok ne bude poznato kako će izgledati 44. Vlada Crne Gore, mediji analiziraju postignute izborne rezultate.

Prema analizi portala Adria tv, zvanični najdrastičniji pad imao je DPS. Nekada najdominantnija politička partija u Crnoj Gori, danas je svedena na 17 poslanika. Taj broj bi bio i manji da je bila veća izlaznost na izbore, ali svakako je pad od 12 mandata. 

Na primer, DPS je u avgustu 2020. godine osvojio 143.500, a njihov koalicioni partner SD 16.769 glasova. Dakle, sa podrškom od 160.269 birača, DPS sa svim koalicionim partnerima je pao na 70.292 glasa. Za nepune tri godine DPS je izgubio 90.000 glasača.

Pokret Evropa sada je osnovan početkom leta prošle godine i, iako nije imao učešća na parlamentarnim izborima 2020. godine, reper za njih je prvi krug predsedničkih izbora, održan u martu ove godine. Nosilac liste Evrope sad na predsedničkim izborima Jakov Milatović, u prvom krugu je osvojio 97.867 glasova. Samo tri meseca kasnije, njegov partijski kolega Milojko Spajić, zajedno sa Ujedinjenom Crnom Gorom i Alternativom, na izborima u nedelju dobio je podršku od nešto više od 77.000 birača, što je pad podrške od 20.000 glasova.

Veliki pad Hrabro se broji i URE

Nakon raspada DF-a, koaliciju Za budućnost Crne Gore, koju čine samo DNP, NSD i Radnička partija, teško je uporeditii sa prethodnim izbornim ciklusima. U odnosu na prvi krug predsedničkih izbora i kod njihh je vidljiv pad od oko 20.000 glasova. 

Veliki pad ima i koalicija Hrabro se broji, koju čine Demokrate i URA. Na parlamentarnim izborima pre nepune tri godine, zbirno posmatrano, osvijli su 73.800 glasova. Na izborima održanim u nedelju ova koalicija je dobila podršku od 37.777 građana, što je pad od 36.000 glasova. Kao zanimljivo portal navodi da je u odnosu na prvi krug predsedničkih izbora ova koalicija imala oko 700 glasova više. 

Jedini koji imaju razloga za slavlje predstavnici Bošnjačke stranke. Nikada bolji rezultat ove partije. Uspeli su da dupliraju broj glasova i tako sa dosadašnjih tri, imaju šest mesta u parlamentu. To je rast za oko 6.000 glasova, piše portal Adria.

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori su protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, a izlaznost na birališta je bila nešto preko 56 odsto, što je istorijski minimum. Analitičari ocenjuju da je mala izlaznost pogodovala većim strankama i onim koje imaju stabilnu infrastrukturu. Smatraju i da bi političke elite trebalo da se zamisle nad ovako malom izlaznošću i da je nepravdaju zasićenošću građana od izbornihh procesa. 

U Crnoj Gori su, naime, za manje od devet meseci održana tri iborna ciklusa - lokalni izbori u oktobru prošle godine, dva kruga predsedničkih izbora u martu i aprilu ove godine i vanredni parlamentarni izbori.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()