Bura u Crnoj Gori zbog Rezolucije o Srebrenici: Da li je uzdrmana vladajuća koalicija?

Hoće li situacija u Crnoj Gori eskalirati?

Autor: Zvonko Ninkov
11.05.2024. 19:03
  • Podeli:

Najava premijera Crne Gore Milojka Spajića da će ta država glasati za rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici izazvala je dosta bure u tamošnjoj javnosti, ali i uzdrmala vladajuću koaliciju. Lider Demokratske narodne partije Milan Кnežević tražio je od Spajića da održi reč i da Vlada dostavi predlog Rezolucije i o genocidu u Jasenovcu do sledećeg petka kako bi se osudili genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom.

Na Kneževićev zahtev premijer Spajić odgovorio je da je "to je više politička, nego tehnička rezolucija", kao i da bi o tome pre trebalo da raspravlja Skupština.

"Mislim da je svojstvenije da se desi u Skupštini, da parlamentarna većina sedne i da napravi neki predlog rezolucije. Mi kao Vlada ne bežimo od bilo kakvog posla, tako da - dogovorićemo se", rekao je on.

Knežević ne veruje da će premijer podneti Rezoluciju o genocidu, ali napominje da bi to trebalo da uradi zbog srpskog naroda bez čije podrške ni on, ni Jakov Milatović ne bi postali to što su sada.

"I zato sam pozvao premijera Spajića, ako stvarno želi da doprinese pomirenju i želi da pomogne i skine stigmu sa srpskog naroda koja nam se crta i koja nam se pečatira prethodnih godina, eto mu prilika, a sam ju je predložio", kazao je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

U međuvremenu oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je zaključio da je "pogrešno i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac jer priča o srebreničkom genocidu, kako kaže, nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivisana".

"Crna Gora, da bi uvek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo, da bi sačuvala svoju unutrašnju stabilnost, da bi doprinela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dosledno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv", rekao je on.

Hoće li situacija u Crnoj Gori eskalirati zavisi pre svega od sledećeg poteza premijera Spajića, ali i predsednika Skupštine Andrije Mandića koji bi, takođe, mogao da podnese predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()