'Crna Gora je pouzdan partner SAD i NATO, napravila je pravi izbor'

Upitan da komentariše da li postoji trenutna institucionalna kriza u Crnoj Gori, Eskobar je rekao da kriza ne postoji, kao i da je Crna Gora napravila pravi izbor

21.05.2023. 18:51
  • Podeli:
crna_gora_zastava_foto_pixabay-1663574471151.webp Foto: Pixabay

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je Crna Gora pouzdan partner i saveznik NATO i SAD.

U razgovoru za crnogorsku agenciju MINA, Eskobar je primetio napredak uloge Crne Gore na međunarodnoj sceni.

"Primetio sam napredak. Čak i pre obnove nezavisnosti, Crna Gora je već postajala da bude pouzdan partner transatlanskoj zajednici. Crna Gora nije samo partner, ona je i naš saveznik. U tom kontekstu se Crna Gora zaista dobro pokazala", rekao je Eskobar.

Upitan da komentariše da li postoji trenutna institucionalna kriza u Crnoj Gori, Eskobar je rekao da kriza ne postoji, kao i da je Crna Gora napravila pravi izbor.

"Kada pogledate gde smo bili u decembru, a gde smo sada, događaji iz decembra su bili na nivou pesimizma bez presedana, dok je vaš sadašnji nivo optimističan, i mi delimo taj optimizam sa vama. Crna Gora je u mnogo boljem položaju nego što je bila u decembru", objasnio je Eskobar.

On je komentarisao mogućnost mešanja Rusije u predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori ocenom da je ta pretnja oduvek postojala.

"Ta mogućnost postoji čak i na našim izborima. Budite sigurni da će pokušati da iskoriste sve razlike i da će koristiti ustaljene metode, botove i definformacije u pokušaju da skrenu Crnu Goru sa njenog evropskog puta. Zbog toga me brinu izbori, ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu", istakao je Eskobar.

Kako je rekao, građani Crne Gore su već napravili pravi izbor.

"Ako se prisetite, kad god su građani morali da prave izbore, oni su birali jedini stvarni put koji je pred Crnom Gorom, a to su evroatlanske integracije. Zato sam uveren da građani Crne Gore umeju da indentifikuju dezinformacije i da donesu odluke u skladu sa njihovim težnjama", objasnio je Eskobar.

On je rekao, povodom očekivanja od predstojeće vlade, da SAD ne bira vlade NATO saveznika, ali da imaju očekivanja.

"Svi koji drže Crnu Goru na njenom evropskom putu, i ko je saveznik u borbi protiv korupcije, može očekivati podršku SAD. Takođe, želim da kažem da je i bivši predsednik izveo Crnu Goru na dobar put kroz nezavisnost, članstvo u NATO i kroz afirmaciju kandidaturu za članstvo države u EU. To je nastavak prakse da Crna Gora nastavlja da bira ljude koji žele da idu ka Evropi. I mi želimo da vam pomognemo u tome", poručio je Eskobar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()