Crna Gora: U predsedničku trku ulaze politički veterani i influenser, očekuje se 'tesan' drugi krug

U predsedničku trku ulazi sedam kandidata, opozicioni takmaci u prvi plan ističu i aktuelnom predsedniku zameraju korupciju, kriminal i diskriminaciju srpske zajednice

Autor: Bojana Petrušijević
17.03.2023. 19:35
  • Podeli:

Ostala su samo dva dana do predsedničkih izbora u Crnoj Gori. U predsedničku trku, koja se odigrava prekosutra, ulaze politički veterani i influenser, a prognozira se i "tesan" drugi krug.

Milo Đukanović je na vlasti u Crnoj Gori skoro 33 godine, a po prvi put će mu se, ako je verovati poznavaocima prilika, predsednička fotelja ozbiljno uzdrmati 19. marta. Aktuelni predsednik Crne Gore tvrdi da su njegovi "takmaci više opsednuti iluzijom da on izgubi, nego da oni pobede".

A ti takmaci u prvi plan ističu i upravo predsedniku zameraju korupciju, kriminal i diskriminaciju srpske zajednice.

"Kaže da ništa nije ukrao! Pa čoveče! Ukrao si najvažnije! Ukrao si nam 33 godine svima nama ovde! Ukrao nam je šansu, ukrao nam je mir, ukrao nam je slogu. Ukrao nam je bogatstvo, ukrao nam je zajedništvo! Ukrao nam je uspeh", rekao je u kampanju predsednički kandidat Pokreta "Evropa sad!" Jakov Milatović.

Predsednički kandidat "Demokratskog fronta" Andrija Mandić kaže da "svakoga ko nije hteo da im se pokori, oni su hteli da ga zgaze".

"Ostavljali su ljude bez posla, diskriminisali čitavu jednu zajednicu. Ljude progonili, prebijali i hapsili, osuđivali. Danas mi nećemo tako da se ponašamo!", istakao je on.

U predsedničku trku ulazi sedam kandidata, a predizborna istraživanja najveću šansu daju upravo Mandiću, kao vođi srpske zajednice, Milatoviću kao mladoj pro-evropskoj perjanici i aktuelnom predsedniku države. A dobro se kotira i kandidat Demokrata, Aleksa Bečić.

"Napred nas ne može povesti onaj koji ne razume sadašnjost, a pogotovu onaj koji ne razume istoriju. Našu časnu junačku i poštenu istoriju. Jer takvu Crnu Goru ja želim", istakao je on.

A dok se iščekuje izlazak na birališta, građani Crne Gore su se uverili da na izborima  ima i iznenađenja. Kandidovala se i Instagram zvezda sa skoro 250.000 pratilaca - Jovan Radulović, poznat kao Jodžir. On tvrdi da ništa ne krije, da nikome ništa nije ukrao i glas da je glas za njega "glas za svakog od vas!"

Birači u Crnoj Gori poslednji put su na drugi krug predsedničkih izbora izlazili 1997. godine, kada je Đukanović pobedio nekadašnjeg saborca iz socijalističke ere bivše Jugoslavije, Momira Bulatovića. Pobede u prvom krugu sada neće biti, objašnjavaju analitičari.

"Na osnovu ovoga sada, u drugi krug najverovatnije idu Milo Đukanović i Andrija Mandić i onda ćemo 2. aprlia, najverovatnije, čestitati Andriji Mandiću na izboru za predsednika države", kaže za UNU politički analitičar Vladimir Pavićević.

Dok čekamo da saznamo kome će na kraju stići čestitke, možemo da oslušnemo poruke: kandidati traže pomirenje naroda, žele da trasiraju put Crne Gore do Evropske unije, a u ideološkom smislu trasiraju se sve više ka centru. Ipak, novi predsednik imaće pune ruke posla.

"Činjenica da je Vlada duže od šest meseci, ne u ostavci, nego smenjena, a da nije izabrana nova, dakle, da su reforme koje su građani želeli još od avgusta 2020. ne samo da nisu realizovane, nego nisu ni započete. Sve su to stvari koje pokazuju da je neophodan konsenzus u okviru crnogorskog društva, kako bi se izborili sa dve najveće pošasti: korupcijom i organizovanim kriminalom", ističe politički konsultant Vladimir Dobrosavljević.

"Crna Gora se umirit mora", često se čulo ranijih godina, ali, po svemu sudeći u narednom periodu biće dinamično. Predsednik je raspisao prevremene  parlamentarne izbore, jer mandatar Miodrag Lekić nije uspeo da formira Vladu do roka koji ističe večeras. Paralelno sa tim, skupštinska većina u Crnoj Gori je zatražila ocenu ustavnosti Đukanovićevog ukaza, pa će predsednički izbori biti tek prva epizoda žestoke političke borbe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()