Cvijanović: Na samitu različita mišljenja o procesu pridruživanja BiH EU

Ističe da je dobra atmosfera doprinela da se dođe i do nekih zajedničkih zaključaka.

11.09.2023. 16:06
  • Podeli:
cvijanović milanović vučić rade prelić tanjug-64ff1e7f7a374.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je nakon plenarnog sastanka na samitu Brdo Brioni u Skoplju da je razgovor protekao u mirnoj i dobroj atmosferi, bez otvaranja krupnih pitanja.

"Organizatori su krenuli sa dobrim polaznim tačkama, a to je da ne razgovaramo o stvarima o kojima se ne slažemo, bilo da je reč o regionalnim ili nekim našim unutrašnjim pitanjima", rekla je Cvijanović u izjavi za RTRS.

Ističe da je dobra atmosfera doprinela da se dođe i do nekih zajedničkih zaključaka.

"Ti zaključci su i poruka, koja se šalje Evropskoj uniji. Kada je reč o ubrzanju procesa priduživanja BiH EU, postojala su različita mišljenja. Pojedine članice su tražile da se to oroči i stavi konkretan rok, a neki su bili nezadovoljni rokom 2030. godina, koja je ispostavljena pre nekoliko dana od zvaničnika EU", navela je Cvijanović.

Navodi da bi to prodrazumevalo da se naprave novi akcioni planovi.

"Podsetila sam da BiH ima 14 prioriteta, koji zahtevaju veliku političku pažnju i dogovor. Upoznala sam prisutne na sastanku i da smo počeli da izvršavamo neke od tih obaveza, bez obzira što mi razumemo da EU ima pravo da dodeli i kandidatski status, i da da zeleno svetlo za pristupanje pregovorima. Moram reći i da je preovladavao stav da su zemlje zapadnog Balkana u nefer poziciji", navela je Cvijanović.

Dodala je da visoki predstavnik, kao Dejtonska kategorija ne može da uzurpira nadležnosti legalno izabranih institucija.

"Razumem naravno da postoji visoki predstavnik, kao Dejtonska kategorija, ali isto tako ne može taj neko da uzurpira nadležnosti legalno izabranih institucija, koje su najpozvanije da na evropskom putu rade svoj deo posla", kazala je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()