Cvijanović smatra da je u Briselu doneta važna odluka: Želimo pregovarački, a ne prevarantski proces

Biće doprineto demokratskom kapacitetu Bosne i hercegovine, ali i potvrdi ustavne nadležnosti u okviru Dejtonskog sporazuma

22.03.2024. 19:51
  • Podeli:
zeljka_cvijanovic - reuters-638eef2e1f376.webp Foto: Reuters

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je doneta važna odluka u Briselu kada je odobren pregovarački status jer podrazumeva da domaće strukture rade svoj posao bez uplitanja stranaca, čime će se doprineti demokratskom kapacitetu BiH, ali i potvrditi ustavne nadležnosti u okviru Dejtonskog sporazuma.

"To je proces koji pripada domaćim strukturama, a ne neizabranom strancu u okviru toga", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da se danas odlučila obratiti javnosti zbog brojnih neiskrenih reakcija, navodeći da otvaranja pregovora ne bi bilo bez Republike Srpske i delovanja njenih predstavnika.

"To je potvrdio i evropski komesar Oliver Varhelji. Prioritet je da preuzmemo proces u svoje ruke, da isključimo strani intervencionizam, da u Ustavnom sudu BiH sede domaće sudije. Ne znam zbog čega se kolege u Federaciji drže stranih sudija i lažnog visokog predstavnika", istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da euforiju zbog odluke u Briselu treba svesti na realne osnove, navodeći da će pregovori potrajati, što je potvrđeno i juče na samitu, podsetivši da je mnogo obaveza pred BiH koje mora ispuniti, a podrazumevaju ukidanje stranog intervencionizma, dajući prednost unutrašnjem dogovoru i odlučivanju.

"Svakako ćemo se baviti i sa 14 prioriteta. Sva pitanja se nalaze u okviru pregovaračkog procesa. Stvar prijema nije nešto što će se desiti brzo. Želim videti pregovarački, a ne prevarantski proces", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da u procesu pregovora želi da budu vidljivije domaće institucije, bez nametanja rešenja sa strane.

"Ovo što se sada desilo pokazuje da smetnja nije decentralizovana BiH, ali želimo da kažemo da jeste delovanje pojedinca koji se stavio iznad institucija i zakona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da zadovoljne treba da budu domaće strukture, ističući da je mnogo i onih koji negoduju zbog dobijanja pregovaračkog statusa.

"Sigurna sam da, poštujući naše nadležnosti, možemo savladati taj put", zaključila je Cvijanovićeva, prenela je Srna. 

Dodik: Cvijanović će u ime Srpske da nadzire pregovore o pristupanju

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović nadziraće u ime Republike Srpske sve pregovore o pristupanju BiH EU, a Srpska će predložiti glavnog pregovarača, izjavio je danas predsednik Republike Milorad Dodik.

Dodik je pojasnio da je predsedavajuća Saveta ministara, koja učestvuje u pregovorima o evropskom putu, iz reda hrvatskog naroda, da je ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bošnjak, a zamenik Hrvat, dok je direktor Direkcije za evropske integracije Bošnjak.

"Prema tome naš je glavni pregovarač i znam već ko je, ali neću javno da govorim", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenela je Srna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()