Cvijanović: U spoljnopolitičkim ciljevima nikakav fokus nije na NATO integraciji

Cvijanovićeva je podsetila da je Narodna skupština Republike Srpske pre nekoliko godina donela akte o neutralnosti kada je reč o pristupanju bilo kakvim vojnim savezima.

11.04.2023. 11:48
  • Podeli:
zeljka_cvijanovic - reuters-638eef2e1f376.webp Foto: Reuters

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, realno govoreći, u spoljnopolitičkim ciljevima BiH nije nikakav fokus na NATO integraciji jer tu nema političke saglasnosti.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića da je ulazak u NATO prioritet spoljne politike BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da sva ta priča, bez obzira izrekao je ministar Konaković ili neko drugi, naprosto nije tačna.

Cvijanovićeva je podsetila da je Narodna skupština Republike Srpske pre nekoliko godina donela akte o neutralnosti kada je reč o pristupanju bilo kakvim vojnim savezima.

"Ali i pre raznih turbulencija na globalnoj sceni, a i pre tog stava Narodne skupštine Republike Srpske priča o pristupanju NATO savezu je pokopana još onda kad smo se bavili nepokretnom vojnom imovinom gde je traženo da ona bude sa entiteta prenesena u vlasništvo BiH, odnosno Ministarstva odbrane", navela je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Ona je kazala da je to bio najobičniji trik kojim bi se nastavila erozija entitetskih nadležnosti i zato je i usledila reakcija institucija Republike Srpske, ali u jednu ruku i priznanje kome imovina originalno pripada.

"U međuvremenu stvari su se umnogome promenile, a i dodatno zakomplikovale globalnim dešavanjima, tako da verujem da bi Narodna skupština Republike Srpske, da danas ponovo razmatra te stvari, još snažnije izrazila stav i o neutralnosti i o potrebi da se kroz dijalog rešavaju stvari i u BiH i u našoj regiji", istakla je Cvijanović.

Konaković je u intervjuu za bugarsku agenciju BTA uoči službene posete Sofiji rekao da su članstvo BiH u NATO i stabilnost u regionu prioriteti spoljne politike BiH, ali i da kada je reč o priključenu Alijansi problem pravi Republika Srpska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()