Cvijanović: U Sudu Bosne i Hercegovine nema ni prava ni pravde

Nečuveno je da odbrana okrivljenog nije bila obaveštena o zameni sudije, rekla je Željka Cvijanović

05.02.2024. 15:03
  • Podeli:
Željka Cvijanović_ATA Images Pixsell-1664886020780.webp Foto: ATA Images / Pixsell

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je takođe napustila suđenje predsedniku Repubike Srpske u Sudu BiH, istakla je da je iznenađena neprofesionalizmom, te da sumnja da je prethodni sudija zamenjen jer nije mogao da se odupre pritiscima pod kojima je bio.

"Postoji sumnja da je novi sudija pristala da radi prema nalozima. Ovo je nečuveno. Šokirana sam i napustila sam ovo suđenje", rekla je Cvijanović novinarima ispred Suda BiH u Sarajevu.

Ističući nelogičnosti koje je čula na današnjem ročistu, Cvijanović podsetila da je Sud najpre odbio zahtev odbrane za izuzeće sudije Mirsada Strike, a onda se on setio da ide za par meseci u penziju i sam tražio da bude razrešen.

Nečuveno je istakla je da odbrana okrivljenog nije bila obaveštena o zameni sudije.

Dodala je da se novi sudija oglušila o zahtevu za izuzeće kao da ga nije čula, a onda se obratila tužiocu zatraživši da pročita optužnicu, ali samo u delu koji se tiče Milorada Dodika.

"To je isto nečuveno", navela je Cvijanović i upitala zašto optužnica nije prilagođena nakon razdvajanja predmeta između Dodika i Lukića.

"Da jedan sudija dođe i kaže da nema objašnjenja zašto nije promenjena optužnica, kada su već razdvojeni predmeti. Da li je ovo normalno i realno", upitala je Cvijanović.

Navela je da u Sudu BiH nema prava ni pravde.

"Takođe, zgrožena sam, ako je tačno ovo što smo čuli, da ovde imamo sudije koje imaju političke pozadine... Strašno, strašno", zaključila je Cvijanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()