Da li privatni penzioni sistem u Hrvatskoj srlja u propast?

Prema tom modelu zaposleni koji će u penziju ići iz drugog stuba imaće niže penzije.

02.12.2022. 11:47
  • Podeli:
umirovljenici penzioneri 03_Una-1663945284993.webp Foto: Una TV

Grupa hrvatskih stručnjaka upozorila je da privatizovani penzioni sistem u zemlji srlja u propast i poziva vladu da u uslovima globalne krize hitno počne da se bavi tim problemom, kako bi sprečila štetu koja se zbog interesa obaveznih penzionih fondova (OMF) nanosi budućim penzionerima.


Drugi penzioni stub nije ni izdaleka ostvario postavljene ciljeve, ali uprkos tome Hrvatska je ostala jedina članica EU s drugim stubom, upozoravaju u pismu Ljubo Jurčić, Drago Jakovčević, Gojko Bežovan, Ivan Lovrinović i Željko Garača.

Penzione reforme u postsocijalističkih zemljama

Hrvatska je u reformu penzionog sistema, koji je uključio drugi obavezni stub, ušla 2002., a slične reforme provedene su i u drugim postsocijalističkim zemljama, ali su ukinute nakon što se to pokazalo promašenim.

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Gojko Bežovan izjavio je Hini da je Međunarodna organizacija rada (ILO) još 2018. izradila veliku studiju koja je pokazala da je to bio neuspešan eksperiment pa je preporučila da se taj sistem napusti.

Prema tom modelu zaposleni koji će u penziju ići  iz drugog stuba imaće niže penzije. 

“Oni su izgubili novac i nastaviće da ga gube i narednih godina”, upozorio je Bežovan.

Tvrdi da je tema neuspeha privatizacije javnog penzionog sistema po modelu Svetske banke dugo vremena skrivana od očiju hrvatske javnosti jer mediji zavise od oglašavanja finansijskog kapitala.

Svetska banka i ILO sada u vezi penzionnog sistema razvijaju modele koji imaju drugačiji pristup, a koncept privatizacije javnog penzionog sistema su napustili, kaže Bežovan.

Mnogi napuštaju tu vrstu penzionog sistema

U praksi to znači da su Poljaci i Mađari sve ukinuli, a Slovaci su rekli onima koji žele – neka ostanu na lični  rizik, a obveznim penzijskim fondovima su zabranili ulaganja u državne obveznice. Estonija je ukinula takav model pre dve godine, a Slovenci i Česi nikad u to nisu ni krenuli.

“Obavezni penzioni fondovi su uložili novac u državni dug – to znači da država sama sebi pozajmljuje  novac preko posrednika, koji joj naplaćuje masne provizije i debele kamate”, kaže Bežovan.

Procenjuje da će se smanjivati udeo osiguranika koji će penziju dobijati iz drugog stuba jer će im se više isplatiti da u penziju idu iz prvog stuba.

Penziona osiguravajuća društva koja isplaćuju penzije moraju uskladiti penzije s visinom inflacije pa će, bude li inflacija nastavila da galopira i u idućoj godini, doći u situaciju da neće imati otkud da isplaćuje penzije, tvrde stručnjaci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()