Daleko je Evropa: U Mostaru nije postignut dogovor stranaka u vlasti na nivou BiH

Političari su naveli da će kompromis pokušati na nađu u narednih sedam dana

27.02.2024. 21:56
  • Podeli:
milorad dodik, dragan čović, nermin nikšić u mostaru, 27 feb 2024 - foto Denis Kapetanovic PIXSELL-65de40be9714a.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko "Trojke" nisu danas postigli dogovor o tri evropska zakona na sastanku u Mostaru.

Oni nisu uspeli da se usaglase oko izbornog zakona i zakona o sudovima, a najbliži su postizanju dogovora o zakonu o sukobu interesa, prenosi RTRS.

Političari su naveli da će kompromis pokušati na nađu u narednih sedam dana.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da mu je žao što lideri stranaka nisu uspeli da naprave iskorak koji se od njih očekivao. 

"Što se tiče izbornog zakona, mi ćemo raditi na tri strane. Tražimo rešenje. Oko tehničkih izmena napravili smo zaokret u odnosu na Laktaše", naveo je Čović.

Lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da ostaje opredeljenje za nastavak rada i pokušaj pronalaženja kompromisa.

"Čini mi se da je zakon o sprečavanju sukoba interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču. Pozicije su kada je reč o zakonu o sudovima i izbornom zakonu ostale prilično zakovane u ovim spornim pitanjima", rekao je Nikšić.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik upozorio je da će visoki predstavnik Kristijan Šmit, ukoliko pokuša "bilo šta da nametne", srušiti evropski put Bosne i Hercegovine.

"Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo šta da uradi, ukoliko slučajno pokuša da nameće zakone ili bilo šta što se odnosi na Srpsku u bilo kom segmentu, Republika Srpska izlazi iz procesa tako što će doneti svoj zakon o izborima i sprovesti te izbore na svoj način", poručio je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()