Dalmacija gori: Vatra zahvatila Nacionalni park Krka, najteže kod Tučepa

Vatra se širi po nepristupačnom terenu

02.08.2024. 14:56
  • Podeli:
požar dalmacija ivo cagalj pixsell-66acd6c18b20a.webp Foto: Pixsell

Stotine vatrogasaca iz cele Hrvatske, velik broj kanadera i ertraktora i danas se bore s požarima u Dalmaciji, a najteže je kod Tučepa i Podgore gde vatrena stihija besni još od utorka uveče.

Ovaj požar se proširio i na Park prirode Biokovo, gori u Vrsinama kod Trogira, a stanje oko Skradina znatno je bolje iako je požar i dalje aktivan.

Požar kod Vrsina na trogirskom području i dalje je aktivan, rekao je Goran Slatina, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Marina. 

"Vatra se širi, približila se kućama. Vatrogascima na terenu pomažu povremeno četiri kanadera", rekao je Slatina.

Gori u zaseoku Jajići, a vatra se brzo širi prema Bristivici i Blizni Gornjoj. 

Požar gasi oko 150 vatrogasaca s 40-ak vozila iz lokalnih DVD-ova, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Zahvaćena je trava, nisko rastinje, makija i crnogorica na oko 600 hektara.

"Naše ekipe i danas prate nadljudsku borbu vatrogasaca s požarima", rekao je za HRT Dominik Strize iz Tučepa.

Prema izveštajima HRT-a, u Dubravicama kod Skradina otvorenog plamena ima još samo na jednom mestu u kanjonu Krke.

"Vatra je ušla u nacionalni park, a sada se to područje natapa iz vazduha. Reč je o nepristupačnom terenu. Iz parka poručuju da posetioci nisu ugroženi, odnosno da je park otvoren. Na terenu je 120 vatrogasaca. Meštani kažu, sinoć su konačno spavali, a uz put se sada, zbog sigurnosti saobraćaja, uklanjaju nagorena stabla. Uz borovu šumu stradali su vinogradi, maslinjaci i trajni nasadi. Meštani priželjkuju proglašenje elementarne nepogode i da uzrok požara tek treba utvrditi", preneo je HRT.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()