Danilović: Srpski jezik u Crnoj Gori mora da bude službeni

Da bi prestala nacionalna prebrojavanja, mora se poštovati realnost i prestati sa trivijalnim izgovorima, smatra Danilović

17.10.2024. 16:33
  • Podeli:
goran danilović - R.R. ATAImages 15, jul, 2023-67111bd36a505.webp Foto: R.R./ATAImages

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović izjavio je da srpski jezik posle objavljenih rezultata popisa stanovništva mora da bude službeni i da samo profašističke politike mogu istrajavati na diskriminiciji srpske jezičke većine. Danilović je zapitao šta, zapravo, treba da se dogodi, pa da navodno "građanski blok" političkih partija koje su decenijama vladale Crnom Gorom prihvati multietničku Crnu Goru.

"Iz nacionalne većine, koja je relativna i po poslednjem popisu, galamdžije ‘crnogorskog političkog bloka‘ crpe sva prava za sebe, pa i pravo da diskriminišu druge. Jasno je, međutim, da u Crnoj Gori nema nacionalne većine, ali se politički prvaci, koji navodno zastupaju ‘crnogorsku Crnu Goru‘ ponašaju kao da predstavljaju 70 odsto jednonacionalne populacije. Upravo takvu politiku pokušavaju da predstave kao građansku i evropsku. To je, međutim, opskurna politika i opskurnija grupa zaljubljenika u sebe, svoje frustracije i primalnost od koje podilazi jeza", naveo je Daniloviću saopštenju dostavljenom medijima.

Da bi prestala nacionalna prebrojavanja, smatra on, mora se poštovati realnost i prestati sa trivijalnim izgovorima koji su, po pravilu, sve agresivniji što je manje argumenata.

"I nakon decenija političkog i šovinističkog progona, izgona iz prosvete, vaspitno-obrazovnog sistema, srpskim jezikom govori najveći broj državljana, građana, stanovnika Crne Gore. I šta sad? Treba li da se skrivamo i stidimo činjenice da se većinski nismo odrekli svog maternjeg jezika? Treba li da nam se zvecka i preti Ustavom koji je diskriminatorski, jer ga je pisala i uvela u upotrebu politička kamarila koja se obogatila na diskriminaciji različih vrsta? Čeka li se to da odumre ova tiha većina govornika jednog jezika kako bi se išlo niz dlaku agresivnoj manjini političkih grupa koje opstaju na mržnji i uverenju da su arijevski deo naše zajednice", upitao je Danilović i poručio:

"Nema od toga ništa. Srpski jezik mora biti službeni u Crnoj Gori, a gotovo da je čudesna saglasnost ogromne većine govornika srpskog jezika da i crnogorski ostane službeni. Da je obrnuto i da je ikada u istoriji Crne Gore i Brda, Stare Hercegovine, Primorja, Boke, Potarja i Zatarja crnogorski jezik bio jedini i dominantan, siguran sam da danas niko ne bi smeo pomenuti i jedan drugi izuzev crnogorskog".

Dodao je da tiha, uporna i istorijska većina građana koji govore i čuvaju srpski jezik zaslužuje državnu, političku i građansku pažnju i poštovanje.

"Kada Crna Gora, odnosno, njene institucije, počnu da poštuju razlike, kada ostrašćene nacionalističke grupe komita i kompromita, po sili zakona, prestanu da maltretiraju pristojnu većinu ljudi, država će po prvi put u istoriji biti jedinstvena, jaka i jednaka za sve. Kada Eraković, Živković i Nikolić shvate da im zbog toga što su Crnogorci i govore crnogorskim jezikom ne pripada ni jedno pravo više u zajedničkoj i građanskoj Crnoj Gori ova zemlja će biti obrazac kako može da se živi u razlikama i različitostima. Moraju da shvate da je Crna Gora i srpska otadžbina, da su Srbi i srpski jezik sa svim drugim narodima i jezicima gradili i branili Crnu Goru. Moraju da prestanu sa mržnjom koja se uvija u samo njima znanu petparačku građanštinu i malograđanštinu, te da se manu Vučića i Srbije, kao dežurnih krivaca za njihove promašene politike. Crna Gora i Hercegovina su rodno mesto srpskog jezika i to nikakav, pa ni prefarbani DPS nikada neće promeniti", naveo je Danilović i istakao:

"Srpski jezik je stariji od naših država i na njemu su upisane i zapisane sve istorijske istine, podvizi i istorijske propasti. Crna Gora će početi da živi normalno onda kada se vratimo poštovanju realnosti i kada se prestane sa primitivizmom zaodenutim u arijevštinu najgore vrste. Srpski jezik mora biti službeni u Crnoj Gori".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()