Deca su ukras sveta, ali i predizborne kampanje

Kako godinama imamo priliku da vidimo deca su uvek deo predizbornih kampanja, a takav je slučaj i sa sadašnjom kampanjom u Bosni i Hercegovini

20.09.2022. 12:26
  • Podeli:
children-2112668_1920 deca, devojčice Pixabay-1663669607635.webp Foto: Pixabay

Brojna upozorenja i zabrane za prikupljanje političkih poena na račun onih najmlađih, iz godine u godinu, padaju u vodu, jer, Izborni zakon BiH, kaže - može im se.

Široka im školska dvorišta za predizborni folklor, jer nije zabranjeno. Izborni zakon BiH obavezuje da sve javne površine i objekti moraju biti dostupni za potrebe kampanje svim strankama i kandidatima, a među javnim objektima su - i škole. 

Iako iz Ombudsmana za decu Republike Srpske, još od 2017. godine, traže da se ova odredba precrta, to se do danas - nije desilo. 

Iz tog razloga, u susret novim izborima, mogu nastupati, tek sa smernicama.

"Tokom predizborne kampanje trebalo bi da se izbegavaju posete školama, vrtićima i svim ustanovama i prostorima u kojima organizovano borave deca. Dakle, tu mislimo i na sportske dvorane, sve moguće manifestacije koje se tiču dece. Zatim, da se izbegava fotografisanje sa decom, bez obzira na to da li su roditelji dali saglasnost ili ne", istakla je za UNU Ombudsman za decu Republike Srpske Gordana Rajić.

Detaljnije u prilogu Sanje Krasić:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()