Dodatno ojačavanje dobrih odnosa: Otvoren počasni konzulat Srbije u Kumanovu

Mnogobrojna srpska zajednica iz grada i iz Severne Makedonije imaće velike koristi od ovog konzulata, naveo je starović

24.10.2024. 20:53
  • Podeli:
zastava zastave severne makedonije srbije, srpska severnomakedonska zastava - profimedia-0593996284-671a938d61238.webp Foto: Profimedia

U Kumanovu u Severnoj Makedoniji danas je otvoren počasni Konzulat Srbije, a za počasnog konzula izabran je Vladimir Stajić, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Srbiju su na ceremoniji otvaranja predstavljalali ambasadorka u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović i ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, a Severnu Makedoniju potpredsednik Vlade i ministar za odnose sa zajednicama Ivan Stoiljković, ministar kulture i turizma Zoran Ljutkov, kao i ministar sporta Borko Ristovski.

Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski i zamenik predsednika opštine Staro Nagoričane Boban Cvetanovski, kao i predstavnici diplomatskog kora, preneli su makedonski mediji. 

Stajić je zahvalio vladama Srbije i Makedonije na ukazanom poverenju za jačanje odnosa dve zemlje koje su ranije delile zajedničku istoriju, kulturu i porodične odnose, isprepletene zajedničkom tradicijom.

On je istakao da kontakti predstavnika država samo potvrđuju saradnju tokom globalnih izazova poput zdravstvene i energetske krize, i dodao da će njegov fokus biti na jačanju veza i podršci Srbima koji žive u zemlji.

Ministar Starović je istakao da će konzulat dodatno ojačati dobre odnose dve zemlje u različitim oblastima.

''Mnogobrojna srpska zajednica iz grada i iz Makedonije imaće velike koristi od ovog konzulata. Neka zauvek žive bratstvo i prijateljstvo dva naroda'', rekao je Starović.

Potpredsednik vlade Severne Makedonije i ministar za odnose između zajednica Stoiljković je istakao da je otvaranje konzulata potvrda dobrih odnosa dve zemlje, što potvrđuje i prisustvo ministara dve zemlje.

''U narednom periodu Vlada Makedonije namerava da odnose razvija na kvalitetniji i viši nivo. Počasni konzulati su deo velike priče o mogućnostima koje pruža saradnja koja je u interesu građana s obe strane granice i ne bi trebalo biti nikakvih prepreka, ako ih bude, pokušaćemo da ih prevaziđemo uz podrku građana i s jedne i s druge strane'', rekao je on.

Gradonačelnik Kumanova Dimitrievski je istakao da je taj grad multietnički, različit i i ujedinjen po mnogo čemu i da želi bolji život za svoje građane i prijatelje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()