Dodik: Ambasada SAD smatra da su izbori u BiH suvereno pravo Majkla Marfija

Predsednik RS kaže da otvoreno rušenje dogovora legitimnih i demokratski izabranih predstavnika tri naroda predstavlja najgrublji udar na državu

25.01.2024. 17:17
  • Podeli:
MILORAD DODIK RS-65561f6ab27d1.webp Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Sjedinjene Američke Države su najosetljivije na izborni proces, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da svaki pokušaj mešanja smatraju najgrubljim mešanjem u unutrašnja pitanja, a izbore s punim pravom doživljavaju kao suvereno i neotuđivo pravo svojih građana.

"Sami govore da poslednja dva izborna ciklusa pate od velikih manjkavosti koje dovode do građanskih sukoba i takvi smatraju da imaju moralnu poziciju da sude o integritetu širom sveta. To nije nastup sa moralne pozicije, nego sa pozicije sile. Tako Ambasada SAD smatra da su izbori u BiH suvereno pravo (ambasadora SAD) Majkla Marfija, a ne građana BiH", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Otuda otvoreno poručuju, kaže Dodik, da hoće da upravljaju kompletnim izbornim postupkom i da ga kontrolišu.

"Otvoreno rušenje dogovora legitimnih i demokratski izabranih predstavnika tri naroda predstavlja najgrublji udar na BiH", poručio je Dodik i istakao:

"Poruka 'vi ne znate šta je dobro za BiH, ali ja znam', najveća je uvreda i za Srbe, i za Bošnjake i za Hrvate, koji su izabrali nas da ih predstavljamo. Ima li veće kompromitacije izbora od činjenice da izabrani predstavnici ne odlučuju? Postoji li veći udar na naš suverenitet i integritet od činjenice da jedna ambasada osporava dogovor narodnih predstavnika u zemlji čiji su gost?".

Ističe da je mnogo puta BiH u vrtlogu sukoba svetskih sila poslužila kao poligon za odmeravanje snaga.

"Duboko verujem da je sadašnja generacija političara daleko odgovornija i da interese svog naroda neće žrtvovati zarad bilo čijih interesa. Јedini interesi Republike Srpske su mir i razvoj zasnovani na dogovoru i kompromisu sa Bošnjacima i Hrvatima", naveo je Dodik i poručio:

"Јer BiH pripada konstitutivnim narodima, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, kao i ostalima. Pripada i sastavljena je od dva entiteta Republike Srpske i FBiH. Ona definitivno ne pripada ambasadama stranih država. To, valjda, ne treba dokazivati".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()